Александър Долев: И аз мога да кажа: Райна Петрова е предала ВМРО, няма да й дам пари!

Правителството е длъжно да даде 25 милиона лева на общината, защото това са пари на пловдивските данъкоплатци Александър ДОЛЕВ, заместник-кмет по общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции, управление на отпадъците в общ

В интервю за „Марица" през миналата седмица кметът на район „Централен" Райна Петрова упрекна градоначалника Славчо Атанасов и неговата партия ВМРО - НИЕ, че предадоха ГЕРБ, и попита защо продължават да чакат пари от правителството. Зам.-кметът Александър Долев, също член на ВМРО - НИЕ, поиска да изрази мнението си по този повод.

- Г-н Долев, не мислите ли, че в думите на Райна Петрова има логика - защо  се надявате на щедро финансиране от правителството, след като сами си развалихте коалицията с ГЕРБ в Пловдив?

- Когато управляваш държава или община, трябва да оставиш на заден план всички партийни и политически пристрастия. Стар български политик и един от най-успешните премиери беше казал, че с партия се идва на власт, с партия не се управлява. В случая, когато има договорни отношения между държавата и общината, скрепени с решение на Министерския съвет, следва правителството да го изпълнява.

 Всяко политиканство руши държавността в България. По тази логика, от която се водят Райна Петрова и министърът на финансите Симеон Дянков, и аз, докато временно изпълнявах длъжността кмет, можех да кажа така: Райна Петрова предаде ВМРО и затова няма да й дам пари.

-  Защо  Райна Петрова да е предала ВМРО, като тя е член на ГЕРБ?

- Аз съм един от хората, които лично я бяха докарали във ВМРО. Аз я готвех за управленски пост, защото тя беше добър директор на  „Климент Охридски" и перфектно работеше за своето училище. Пишеше книги и за мен беше млад и перспективен кадър, който щеше да бъде много полезен в сектор образование.

- Напротив, Райна Петрова каза, че е помагала в предизборната кампания  на Славчо Атанасов, защото   в „Тракия" преди три години нямало структура на ГЕРБ.

- Тя е кадър на ВМРО. И ако разсъждавам като нея, бих могъл да спра парите на районната администрация и служителите да останат без заплати. Нали такава е нейната логика?

- Как ще спрете парите, след като те се превеждат от държавния бюджет?

- Средствата, които ние чакаме, са посочени в решение на Министерския съвет. В случая, че правителството нарушава собственото си решение, не мога ли и аз като временно изпълняващ длъжността кмет  да спра парите на общинските съветници от ГЕРБ и Атака?

И да им кажа: вие предадохте кмета. Ние бяхме в една коалиция с вас, заедно спечелихме изборите, но вие нарушихте споразумението и направихте преврат на кмета. Вашият председател направи кашата, той е виновен, и сега ви спирам заплатите, и когато вицепремиерът и човек на ГЕРБ Симеон Дянков преведе парите на Пловдив, тогава ще ви платя. Мога ли да направя така?  Мога!  Но това е недобър управленски принцип. Не може, когато си избран на отговорен пост, да прилагаш  партиен реваншизъм в държавната политика. След като е взето решение, длъжен си да го изпълняваш, независимо дали то е на Общинския, или на Министерския съвет. Много моля г-жа Петрова и всички нейни колеги да отделят политиканството от администрирането и управлението. Това са абсолютно различни неща. Премиерът е подписал решението на Министерския съвет и то е валидно - Пловдив трябва да получи 26, 5 милиона лева  за извършена услуга на София и на България. Тези пари са дължими и досега. В момента, в който ти плюеш на собственото си решение, ти  разрушаваш държавния механизъм.

- Какво ще направите, ако министър Дянков не даде обещаните милиони?

- Той е длъжен да ги даде. Парите нито са на Бойко Борисов, нито са на Славчо Атанасов. Това са държавни средства, събрани от българските данъкоплатци, дължими на пловдивчани.

 Годишно Пловдив превежда един милиард лева данъци в републиканския бюджет, а като субсидия ние получаваме от държавата по-малко от 100 милиона лева.  Управленските решения трябва да се изпълняват. Може и да ми са неприятни премиерът, председателят на Народното събрание и президентът, но те са избрани от народа и ние работим с тях в рамките на законите. Политиканството, което ни се демонстрира от страната на ГЕРБ, е опасно за държавността. Не разбирам тази пробита логика и съжалявам, че г-жа Петрова беше твърде кратко време във ВМРО, за да научи основите на държавното управление и на подчинението на личните и партийните интереси на националните и обществени. Вероятно отново трябва да преподам урок на хората от ГЕРБ, които през първата година от мандата бягаха от моите лекции.

- Къде пък сте им чели лекции?

- На семинара на  хижа „Здравец", организиран за ръководството на общината. Там бяха предимно заместник-кметовете на общината от ВМРО и ГЕРБ и шестте районни кметове. Е, някои от тях избягаха от тридневния семинар, отидоха да пият бира и не можаха да научат елементарните правила на общинското и държавното управление.

- Щом толкова добре познавате как се управлява, защо не намерихте пари за нова детска градина в „Централен", чийто строеж е замразен вече четвърта година, за преустройството на ОУ „Хр. Смирненски" и дори 50-те хиляди лева за Източната порта?

- Пари са намерени -  това са 26,5 млн. лева, които правителството дължи за софийския боклук.

- Ако не бяха столичните бали?

- Тогава щяхме да намалим строителната програма и да търсим други варианти. Райна Петрова  се оплаква, че няма пари за малките улици в района. Нека да й припомня, че 30-милионния банков заем беше предвиден за 300 улици в кварталите на шестте района. Да повтарям ли, че съпругът на депутатката от ГЕРБ Геновева Алексиева е изпратил донос до ЕБВР, за да попречи този заем да бъде гласуван? Да припомня ли, че  веднага след тази жалба вицепремиерът Симеон Дянков с писмо до банката спря отпускането на кредита? Вместо да се оплакват, г-жа Петрова и колегите й от ГЕРБ да напишат писмо до Дянков да подкрепи заема, който се готвеше две години, включително и от експерти на ЕБВР. Иначе улиците ще си стоят разбити и за това положение районните кметове от ГЕРБ трябва да се сърдят на своето правителство, което спира парите не на ВМРО или ГЕРБ, а на пловдивчани.  

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
....

....

21.06.2013 | 22:57

и агент съм и сводник

Отговори
0 0
Долев

Долев

01.12.2010 | 21:18

Пия си редовно бирата, но след работно време и се чудя защо Райнето идва на работа в 11 часа и си отива в 14.00 и никой не знае къде е!

Отговори
0 0
karpe

karpe

01.12.2010 | 15:45

Да да , Жерберите работят за пореден път срещо интересите на Пловдив.

Отговори
0 0
pld

pld

01.12.2010 | 14:56

много хубаво и го е казал!

Отговори
0 0
ДОЛЧО

ДОЛЧО

01.12.2010 | 10:46

КОГА ГО ПУСНАХА ОТ ПСИХОТО ТОЯ МАРАЕМУНГЕЛ

Отговори
0 0
doktora

doktora

30.11.2010 | 22:43

Явно,тоя не си пие редовно лекарствата.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?