Китайски инвеститори: Вие имате всичко - земя, работна ръка, ресурси

Вие имате всичко - земя, работна ръка, ресурс, импулсивно отговори извън деловия тон на въпроса “Защо искате да инвестирате в Пловдив?” Йанг Фанксинг, директор на китайската асоциация за насърчаване на търговията в областта на земеделието. В Китай вече няма в какво да се влагат пари, допълни той. А защо в Пловдив? Най-малкото защото тук вече има пробив - Huawei, мегакомпания за комуникационни технологии и още едно инвестиционно намерение за вложение поне за 10 млн. евро във фабрика за полиетиленови тръби. В това начинание китайските бизнесмени ще влязат в съдружие с пловдивска компания и ще произвеждат иновативни тръби. А да не забравяме и изключителната индустриална база, която е разположена в непосредствена близост на града, подсказва Пламен Панчев, председател на СД на “Сиенит холдинг”. Той бе домакин вчера на делегация от китайската асоциация за селско стопанство. Пред гостите си строителният предприемач изтъкна, че чрез Пловдив те могат да атакуват всички близки пазари в Румъния, Турция, Гърция.
Браншовата организация представлява фирми от аграрния сектор, които имат свободни капитали и предлагат на българските си колеги партньорство по схемата: ние даваме пари за нови заводи или модернизация и разширения на съществуващи, произвеждате повече, а ние изнасяме стоките за Китай. Нашата държава има интерес към вашите млечни продукти, плодове, зеленчуци, вина, козметика на основата на розово масло, изброи Ианг Йанг, високопоставен представител на асоциацията. Става въпрос да изнасят не само суровини, а и за преработен продукт. Ако сключим договори за износ на мляко например, китайците биха могли да инвестират и в животновъдството, и в производството на фуражи, за да затворят цикъла, дава още един пример той.


Тези отношения ще са трамплин и за нашите компании. Китайската асоциация например организира по три големи изложби ежегодно, където участват хиляди фирми. В азиатската страна мащабът е различен, компания с 30 000 работници не се води голяма, подчертава бизнесменът. Така че по веригата нашите продукти могат лесно да се промотират на необятния китайски пазар. Само за пример - основната част от фирмите на инвестиционния форум в Пловдив бяха от провинциите Дзъ Дзян с население 58 милиона души и Чун Цин - с 26 милиона.


Ден след приключване на деловата част от българо-китайския инвестиционен форум срещите продължават. Много китайски предприемачи се срещнаха тет-а-тет с пловдивски бизнесмени. В неформалните разговори те споделяха, че се радват от начина, по който са посрещнати намеренията им. Китайците са предпазливи в бизнес отношенията си, но доверят ли се веднъж - проблеми няма. Ключът е да си директен и конкретен, именно затова в презентацията на индустриалните зони на “Сиенит” се обърнах към тях с изречението: Ако дойдете утре, вдругиден започвате. Пътят е този - да видят условията на място и едва след това да говорят за реален бизнес в Пловдив, коментира Панчев.
“Непосредствената ни задача е да изготвим доклад от срещите ни в България до нашето агроминистерство и да преценим в кои сфери да инвестираме”, допълва го г-жа Йанг. След месец и половина пак сме тук, казва  служителят на министерството.


 С българска диплома Преводач на срещата в “Сиенит холдинг” беше китайски младеж, който учи висше в Пловдив.
Студентът по “Анализ и контрол на храните” в УХТ говори завидно добре български и обяснява, че е тук по правителствена програма за обмен на учещи. В  града под тепетата сме общо седем, казва той.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
ISPANEC

ISPANEC

01.06.2013 | 10:25

HORA OBARNETE VNIMANIE NA DOGOVORITE KOITO SE PRAVIAT S KITAICITE,ZASTOTO V ISPANIA KITAICITE ZATVORIJA VSIAKAKAV MALAK I SREDEN BIZNES I PRI TIAJ DRUGI POCHTI NE RABOTIAT OSVEN KITAICI I DOKARAJA NA ISPANIA 2 500 000 BEZRABOTNI I VSISHKI PARI KOITO PECHELIAT DIREKTNO OTIVAT V KITAI , TRIABVA DA SE POSTAVI NIAKAKVO USLOVIE PONE 70-80 % OT JORATA KOITO STE RABOTIAT TAM DA SA BALGARI , TOVA VI GO PISHA ZASTOTO E MNOGO SERIOZNO ,V ISPANIA ZA 5-6 GODINI VECHE NIAMA ISPANSKI MAGAZINI I FABRIKITE ZA POTREBITELSKI STOKI VSICHKI ZATVORIJA.

Отговори
0 0
-10

-10

31.05.2013 | 14:29

Бравос! То в Китай минималната работна зпалата стана по-голяма от нашата и китайците се юрнаха да търсят работна ръка в България :-)

Отговори
0 0
гражданин

гражданин

31.05.2013 | 13:54

Сиенит си търсят купувачи за земите, които придобиха край Раковски. Това са фактите. За другото ще видим.

Отговори
0 0
Колчо

Колчо

31.05.2013 | 10:18

Мунчооо, нали политиците са от този народ, а не от китайския...\n\nМного беден, но за сметка на това - много проЗД народ населява тази хубава земя...

Отговори
0 0
мунчо

мунчо

31.05.2013 | 08:19

всичко имаме ала си нямаме умни политици които да поведат народа

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?