Родната къща на Стоян Ганев пустее

Пазарджик в покруса от лошата вест за смъртта на бившия външен министър и създател на СДС

Живеещи до къщата на Стоян Ганев в Пазарджик твърдят, че домът му бил продаден още преди години, когато той заминал със семейството си в Щатите. От много време никой от тях не се е вясвал насам, твърди прегърбен дядо. Не са се срещали скоро и с брата на Ганев ­ Юлиян, който пък бил музикант и също е в странство. Знаехме, че е в Германия, ама после май е заминал при батко си в Америка, допълва старецът. Жалко за момчето, отиде си толкова рано, а беше емблема на СДС-то. Това е като прокоба някаква за България, продължава монолога си възрастният мъж. Замина си СДС-то и си замина и Ганев.


Въпреки че беше външен министър по време на правителството на Симеон Сакскобургготски, повечето хора в родния му град свързват преподавателя по право с активното му участие в работата на Съюза на демократичните сили. Другото емблематично име на Пазарджик от този период е Емил Кошлуков.


Хората са покрусени от ранната смърт на Стоян Ганев, показа репортерската ни проверка. Повечето от местните го помнят с добро, а съучениците му от Математическата гимназия са пръснати по цял свят. Бил е блестящ ум още в гимназията, връщат се в спомените негови преподавателки. Завършил е с пълно отличие и след това за никого не било изненада, че е приет на първо класиране в специалност право на най-престижния български университет “Св. Климент Охридски” в столицата. Желанието му да се образова и да бъде пръв сред своите състуденти не го напуска до края на следването му и заради това той с основание получава покана за преподавателско място в Алма Матер. От 1980 година е преподавател по Конституционно право в Софийския университет. През 1985 година защитава дисертация в Московския държавен университет по конституционно право. В Русия се запознава и със съпругата си Марина, която до последно бе с него. От април 1990 година до май 1993 година е съпредседател на Обединения демократичен център-ОДЦ. На 6 юли 1990 година е избран за говорител на Съюза на демократичните сили. От 18 октомври 1992 година до 16 май 1993 година е председател на Обединения християндемократически съюз ­ бивш ОДЦ. Депутат е в Седмото Велико народно събрание от 1990 до 1991 година. На 30 юли 1990 година е избран за заместник-председател на парламентарната комисия за изработване на проект за конституция на България.

 

От 10 януари 1991 година до 8 май 1991 година е съпредседател на Парламентарната група на Национално движение СДС. На 21 октомври 1991 година до 8 ноември 1991 година е депутат в 36-ото Народно събрание, когато е избран за заместник министър-председател и министър на външните работи. От 15 септември 1992 година за една година е председател на 47-ата сесия на Общото събрание на ООН. Заместник министър-председател е до 20 май 1992 година и министър на външните работи до 30 декември 1992 година. От 21 август 2001 година до 4 март 2002 година е директор на кабинета на министър-председателя Симеон Сакскобургготски, след което заминава за САЩ, където живее със семейството си. От 1996 година е професор в Бриджпортския университет, Кънектикът, САЩ, и в Нюйоркския университет, Ню Йорк, САЩ. На 14 октомври 1992 година е награден с “Големия почетен кръст” на Асоциацията за единство на Латинска Америка. На 21 декември 1992 година генералният секретар на ООН му връчва Златен медал за мир за заслугите му за запазване на мира и сигурността на планетата.


През първите години на прехода много пазарджишки активисти на СДС си спомнят с респект и уважение за личността на Стоян Ганев. Той прави една от най-забележителните и до днес предизборни кампании през 1990 година и печели битката с червените и Филип Боков, без да се поддава на компромати и удари под кръста. И в периода, когато е депутат, и като министър Ганев намираше време да си дойде в Пазарджик и непрекъснато изтъкваше колко е важно да се запазят структурите по места, но демократичните сили трябва да са в единство и столицата да се вслушва в гласа на централите по места.
Някогашни негови съратници си спомниха, че един от изразите му бил: Комунистите няма да си отидат от властта поне още 30 години. За разлика от острите му речи в Народното събрание съпартийци от Пазарджик твърдят, че той винаги е бил умерен и готов за диалог със социалистическата партия, дори не криел, че има много приятели в нейните редици. С течение на времето той като че ли се отчая от политическия живот в страната, смятат негови някогашни колеги по политика.


Подкрепял млади съпартийци


Спомените на пазарджишки активисти за събитията след началото на прехода през 1989 година се припокриват с официалната автобиография на Стоян Ганев, но има много нюанси и подробности, за които само живите участници могат да разкажат. Членове на пазарджишката структура на Демократическата партия, които сега са в чужбина, споделиха свои впечатления от работата си с видния наш съгражданин.
Поне веднъж в седмицата знаехме, че Стоян Ганев ще намери време и въпреки куп работа в Народното събрание и в централата на СДС на улица “Раковска”, ще посети Пазарджик, разказва Стела Кочева. В такива моменти пазарджишката структура се мобилизирала, защото трябвало да дава отчет за изминалите седем дни ­ колко симпатизанти на синята идея е привлякла, колко събрания са проведени. А и лидерът на сините искал протоколите от тях, защото все повтарял, че най-лошото е формалното отбиване на номера. Ганев вярвал, че една от най-силните структури на СДС е в родния му град, тъй като не само той с опита си изграждал мрежата, но разчитал и на местната лекарска и адвокатска колегии, където имал много приятели.
Съратници на Стела от онова време подкрепят думите й, а сега се върти и една случка от времето на Великото народно събрание. Стоян Ганев дошъл ядосан и показал на депутатите копие от заседание на Социалистическата партия и рекъл: Не искам да се изразявате като тях, това е лексиката на миналото. Но искам да се включвате в нашите заседания с техния ентусиазъм и желание, без да има корист, натъртил тогавашният съпредседател на синята парламентарна група.
За пазарджишки район той имал големи планове, като освен кметове оттук, искал в централната власт да участват колкото се може повече негови съграждани. Той все повтарял, че Пазарджик е свободен град, как трябва да се поучи от най-доброто от европейския и американски политически живот. Когато заминавал за Америка, той събрал съмишленици и приятели, почерпил ги и им казал, че ще се върне, както и ги посъветвал да не бягат от България, без да са си свършили работата. Когато през юли 2009 г. ГЕРБ спечели убедително парламентарните избори, Стоян Ганев изпрати отворено писмо до Бойко Борисов, в което го посъветва: “Ако не предложите незабавна промяна в закона за амнистията, бягството от наказателна отговорност на стотици корумпирани държавници и чиновници, допуснали безпрецедентно ограбване на държавата, ще се превърне във ваше и на народа поражение...”

 

ООН пусна писмо за дипломата


“Негово превъзходителство Стоян Димитров Ганев почина тихо в болница в Гринуич днес, 1 юли 2013 г., обграден от любимите си хора. Той беше на 57 г.” Така започва подробното съобщение на ООН, подготвено за смъртта на бившия вицепремиер и външен министър Стоян Ганев. Установена международна практика е организацията да съобщава първа официално за кончината на високопоставени международни дипломати, а Ганев бе най-младият президент на 47-ата сесия на Общото събрание на организацията. В съобщението се припомня още, че след приключването на мандата му в ООН той съдейства за формирането на Международна програма за политическа икономика и развитие, че е бил директор на Центъра за международни и регионални изследвания в Ню Ингланд, вицепрезидент на Университета на Бриджпорт и гост професор в университета в Ню Йорк. Не са пропуснати и българските му заслуги - че е спомогнал за формирането на НДСВ и че е бил началник на кабинета на премиера Симеон Сакскобургготски.
Макар че е написано още на 1 юли, официалното съобщение за кончината на Ганев се появи в България едва във вторник в 18.10 ч. То бе потвърдено от съпругата, майката и брата на бившия външен министър.


Адвокат Хараламбиев:

Харизматичното му слово се приемаше безпрекословно


Да, Стоян Ганев наистина е починал, говорих със съпругата му Марина. Искам да й се обадя отново, за да поднеса своите съболезнования, обяви проф. Александър Чирков. Видяхме се миналата година, а през март говорихме по телефона за това, дали ще идва в България, беше добре, спомня си още проф. Чирков. От думите на Чирков стана ясно, че един от най-близките хора на Ганев в Щатите е бил пазарджиклията Ник Маринов.
За мен той ще си остане светъл човек, който искаше да промени статуквото, блестеше с ум, интелект, харизматичното му слово се приемаше безпрекословно. Жалко че си тръгна без време и ако цитирам Радичков, бих казал, че когато си отиват хора като него, ние оставаме с един българин по-малко, заяви и адвокат Хари Харалампиев, който е с много близки спомени от Стоян Ганев. Именно в неговата кантора Ганев трябваше да започне работа през септември миналата година.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Катя Кулинска

Катя Кулинска

04.07.2013 | 16:16

Уважаема редакция\n Аз и моето семейство живеем в тази къща която сте публикували от 60 години\nтя е обитаема за сведения на автора на статията.\nНезная и не съм виждала Стоян Ганев да е живял в тази къща и на тази улица въобще.\n Надявам се издането и автора на стаията ви да коригира тази грешка и поднесе своите извинения на семейството ми.\n

Отговори
0 0
Помнещ

Помнещ

04.07.2013 | 11:46

Стоян Ганев никога не е бил министър в правителството на Симеон Сакскуборготски, а на Филип Димитров

Отговори
0 0
Царство му небесно!

Царство му небесно!

04.07.2013 | 10:55

Хубав човек беше. А за грешките му - \"Който е безгрешен , нека пръв хвърли камък\" - знаете Кой го е казал...

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?