71

Агенцията по храните: Пет ценни съвета за Великденското пазаруване

Тези, които ще пазаруват в последните дни преди Великден, внимателно да гледат етикетите върху храните, техния произход, маркировки и задължително срока на годност. За това напомнят от Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/. Експертите напомнят на потребителите и основните изисквания за безопасност и правилен избор на храни. Закупуването на продукти от регламентирани търговски обекти гарантира тяхното съответствие с действащите нормативни изисквания и минимизира рисковете за здравето.

Агнешко месо

Потребителите трябва да закупуват агнешко месо само от регламентирани търговски обекти, които са под официален контрол. Това гарантира, че месото произхожда от лицензирани кланици, преминало e задължителен ветеринарно-санитарен контрол и е безопасно за консумация. 

За лесно разпознаване на произхода:

Агнешкото месо с български произход се маркира със син печат.

Месото с произход от други държави се маркира с червен печат.

Произходът на месото трябва да бъде ясно обозначен на етикета. Ако продуктът се предлага неопакован, търговецът е длъжен да предостави информация за неговия произход на щанда. Месото може да се продава и размразено, като това задължително трябва да бъде посочено на етикета.

Яйца

Върху черупката на яйцето има маркировка, която показва държавата на произход, начина на отглеждане и номера на животновъдния обект. Яйцата, с произход България, са маркирани с буквите „BG“.

Бои за яйца

Боите за яйца, предназначени за хранителна употреба, трябва да съдържат само одобрени оцветители, включени в европейския списък за добавките в храните, изписани с наименование и Е-номер. Производителите и вносителите носят отговорност за използването на тези добавки.

При избор на боя за яйца потребителите трябва да обръщат внимание на следните задължителни данни върху опаковката:

Списъкът на вложените оцветители с техните Е-номера трябва да бъде обозначен на видно място върху опаковката, с четлив шрифт и с изискващата се големина на буквите.

Потребителят следва да бъде информиран и за другите компоненти, съдържащи се в боята (например сол и др.)

Начин на употреба.

Партиден номер и срок на годност.

Наименование и адрес на производителя, дистрибутора или вносителя.

Ако липсва информация за състава или произхода на продукта, потребителите следва да се въздържат от покупка.

Козунак

В търговската мрежа се предлага голямо разнообразие от козунаци. Закупуването e въпрос на избор и внимателно прочитане информацията за вложените съставки в продукта.

Всички съставки, включително използваните добавки и алергени, трябва да бъдат ясно обозначени на етикета съгласно Регламент (ЕС) № 1169/2011 относно предоставянето на информация за храните на потребителите.

Важно е да се знае:

Козунаци, съдържащи оцветител, трябва да имат ясно обозначен Е-номер на етикета (разрешен е Е 160а – бета-каротин (естествен оцветител, допустим за влагане в козунака)).

Козунаци, съдържащи подсладители вместо захар, трябва да бъдат задължително етикетирани с надпис „Козунак с подсладител(и)“.

Закупуване на храни онлайн

Все повече потребители поръчват козунаци и други хранителни продукти чрез онлайн платформи. БАБХ поддържа публичен регистър на операторите, които извършват търговия с храни от разстояние. Само търговци, вписани в този регистър, подлежат на официален контрол. Потребителите трябва да се уверят, че закупуваните онлайн храни са с ясен произход и пълен етикет, включващ информация за производителя, състава и срока на годност. Закупуването на храни от нерегистрирани търговци крие сериозни рискове за здравето, тъй като техният произход и условията на производство са неизвестни и не са под контрола на БАБХ.

Експерти на БАБХ от цялата страна дежурят по график през празничните дни. При нередности, потребителите могат да звънят на горещия телефон на Агенцията - 0700 122 99

 

Анкета

Трябва ли да бързаме към еврозоната?