Удариха с над 1 млн. лв. две фирми, продавали овче сирене с краве мляко
- 12:00, 23.04.2025
- 12:03, 23.04.2025
- 8302
- 0
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкции на две млекопреработвателни компании заради установено наличие на краве мляко в продукти, етикетирани като овче сирене.
Наложената глоба надхвърля 1 милион лева.
Производството е образувано след извършено предварително проучване на КЗК по повод публикации за несъответствия в съдържанието на овче сирене през 2023 година.
От комисията уточняват, че публикациите са на "Сдружение за достъпна и качествена храна" и на Българското национално радио. В тях се посочва, че след проверка на сдружението "едно от пет овчи сирена, е направено само от овче мляко, останалите са смес" - овче с краве мляко, съобщава БНР.
КЗК се позовава и на Агенцията по храните, която след сигнал е взела проби от произволно избрани партиди от двете предприятия, изпратила ги е в хърватска лаборатория, която потвърждава наличието на краве мляко в овчето сирене, като в едно от овчите сирена е открито 63% краве мляко, с възможно отклонение от 7.55%, а в сирене на втората фирма - 7% краве мляко.
Проблемните партиди сирене са изтеглени от пазара
И двете фирми оспорват твърденията на Агенцията по храните и на Сдружението за достъпна и качествена храна за установено наличие на краве мляко в овчето сирене.
В решението си КЗК приема, че нарушенията на двете мандри са продължили кратко и са леки, но "предвид характеристиките на продуктите, неблагоприятните последици биха могли да доведат до значителен негативен ефект върху конкуренцията".
Затова комисията налага глоби, които са съответно 0,3 и 0,1% от оборота на фирмите. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.
Официална публикация на "Сдружение за достъпна и качествена храна":
"След проведен тест в акредитирана международна лаборатория направени и финансирани по поръчка на "Сдружение за достъпна и качествена храна“ беше установено, че само едно от 5-те най-скъпите и най-популярни на пазара овчи сирена наистина съдържат само овче мляко, останалото се смес- овче с краве мляко.
Това със сигурност въвежда в заблуда българските потребители, които заплащат за този продукт едно от най-скъпите цени в сектора и очакват да получат продукт изцяло от овче мляко. Констатираното нарушение представлява и фрапантно нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко с което се размесва. Тоест реномираните производители на овче сирена получават в пъти по ниска като себестойност продукция. Част от потребителите купуват именно овчето сирене поради алергии или по лекарско предписание и наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми.
Още в края на миналата година след проведена от Сдружението кръгла маса на тема “Качествени ли са българските млечни продукти " експерти от ЗДКХ препоръчаха на организациите на бранша да си направят отраслов стандарт, който доброволно да бъде спазван.
Все още очакваме да разберем, дали има съдържание на немлечни мазнини в изследваните петте овчи сирена.
Сдружението припомня, че използването им не е забранено и е задължително наличието им в храните да бъде изрично изписано на етикетите им и потребителите да бъдат информирани надлежно.
“Тeзи крайно тревожни резултати хвърлят петно върху репутацията на българското овче бяло саламурено сирене, което в началото на на 2023 г се нареди на 19-о място в света според класацията на Taste Atlas", смята Андрей Велчев, Председател на УС на Сдружението за достъпна и качествена храна .
Според нея най-хубавото сирене в света е Пармиджано, а на 19-то място е именно родното овче бяло саламурено сирене. То се характеризира с нежна, влажна и ронлива текстура и свеж вкус. Освен в България сиренето е много популярно в Македония, Румъния, Албания и Гърция.
Сдружение " За достъпна и качествена храна “ продължава да настоява за законови промени, които да разрешат на контролните органи да оповестяват обществено имената на компании, които нарушават разпоредбите за произвеждане на качествени храни.
В момента нормативната уредба не разрешава публикуването на имената на компании – извършители като дава право на Агенцията по храните да разгласи име на компания, единствено в случай че създадената от нея храна заплашва живота на потребителите.
За трите години от функционирането си ЗДКХ не е подавало несъстоятелен сигнал до Българската агенция по безопасност на храните, КЗП и други институции. Ежеседмично получаваме сигнали постъпили при нас чрез платформата www.zdkh.bg, в следствие на които се провеждат внезапни проверки от органите водещи до тревожни констатации и предписания в търговските обекти".