Следвайте ни

Играта загрубя! И Сърбия наддава за "Фолксваген"

Автомобилният производител отложи решението да основе завода си в Турция, като така даде началото на Балканска надпревара за привличане на германската инвестиция

По време на днешната си среща с германския министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер президентът на Сърбия Александър Вучич ще излезе отново с инициатива за привличане на автомобилния гигант "Фолксваген" в Сърбия, предаде Танюг, на която се позова БТА.

"Вучич и Алтмайер ще разговарят за нови инвестиции и "Фолксваген" ще бъде една от най-важните теми", съобщава и белградският вестник "Блиц".

Ще бъдат подписани договори за две големи фабрики - МTU и Bros, инвестиции на зелено за над 300 милиона евро, допълва вестникът.

Фолксваген съобщи на 15 октомври, че ръководството му е отложило решението за построяване на нов завод близо до турския град Измир на фона на турската военна операция в Сирия. Компанията беше избрала турския град Маниса, на около 40 километра северно от Измир, а производството трябваше да започне през 2022 г.

Румънското правителство също инициира разговори за възможността фабриката на "Фолксваген" да бъде в Румъния.

До финалната права за привличане на германския автомобилен производител - преди да се заговори за Сърбия и Румъния, стигнаха България и Турция. Страната ни в момента се придържа към подадената инвестиционна оферта към "Фолксваген", но запазва възможностите за нейната промяна, каза наскоро шефът на Агенцията за инвестиции Стамен Янев.

"Това все пак не е публичен търг, не е явно наддаване. Смея да твърдя, че ние, като екип от страна на правителството, анализираме ситуацията, разглеждаме опциите и ако има възможност съгласно европейското законодателство, бихме могли да разгледаме и преразгледаме нашето финансово предложение", обясни Янев пред БНР.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?