3906

Кюфтенца от лапад с булгур по сирийска РЕЦЕПТА

Булгурът придава плътност и приятна текстура, докато лападът внася пролетна свежест и деликатна зелена нотка

Живях няколко години в Сирия, в град Хомс и в столицата Дамаск, там се научих на 1001 ястия с булгур, който не е разпространен много в българската кухня. Едно от любимите ястия на моето семейство и всички гости са - лападови кюфтенца с булгур. Те са ароматна, засищаща и богата на фибри алтернатива на класическите постни или вегетариански кюфтета. В България напоследък стана много модерно да се използва кинуа. Но булгурът е много по-лесен за приготвяне и също така вкусен и полезен. Булгурът придава плътност и приятна текстура, докато лападът внася пролетна свежест и деликатна зелена нотка. Ако не разполагате с лапад, може да го замените със спанак, коприва или листа от цвекло – също толкова вкусни и полезни варианти.

 

Необходими продукт:

(за около 20 кюфтенца)


1 кг лапад (или спанак, коприва, листа от цвекло)

200 г ситен булгур (фино смлян)

200 мл вряла вода

3-4 яйца

100 г бяло сирене (натрошено)

1 малка глава лук (настъргана)

3 скилидки чесън (пресовани)

1 ч.л. бакпулвер

5 с.л. галета или натрошени сухари

1 ч.л.арабски кимион или джоджен

1/2 ч.л. черен пипер

Сол на вкус

Зехтин за готвене

 

 

Начин на приготвяне:

 

Приготвяне на булгура:

Изсипете булгура в купа и го залейте с горещата вода. Покрийте и оставете да набъбне за 15-20 минут. Отцедете, ако е останала вода, и оставете да изстине.

 


Подготовка на лапада (или заместващ зеленчук):

Измийте и нарежете лапада на ситно.

Бланширайте за 2-3 минути във вряща подсолена вода. Отцедете добре и охладете. Изстискайте леко с ръце.

Смесване на съставките:

В голяма купа смесете лапада, набъбналия булгур, яйцата, сиренето, лука, чесъна, подправките и галетата. Разбъркайте до плътна и лепкава смес. Ако е прекалено рехава – добавете още галета. Добавете куркума или повече арабски кимион за ориенталска нотка, ако желаете.

 

Оформяне за печене или пържене:

За печене:


Оформете кюфтенца, подредете в тава с хартия и намажете с разтопено краве масло или зехтин.

Печете на 200°C за 20–25 минути, като ги обърнете по средата.

За пържене:

Загрейте мазнина в тиган. Пържете кюфтенцата по 2–3 минути от страна до златиста коричка. Извадете върху кухненска хартия.

Начин на сервиране:

Поднесете със сос от кисело мляко с чесън и копър, хуммус или салата от пресни домати и краставици. Може да се сервират и като плънка в питки, с таханов сос или пикантен йогурт дресинг.

Оля Ал-Ахмед, Сирия, Хомс

Анкета

Трябва ли да бързаме към еврозоната?