Кюфтенца от лапад с булгур по сирийска РЕЦЕПТА
Булгурът придава плътност и приятна текстура, докато лападът внася пролетна свежест и деликатна зелена нотка
- 16:25, 17.04.2025
- 17:05, 17.04.2025
- 13 024
- 0
Живях няколко години в Сирия, в град Хомс и в столицата Дамаск, там се научих на 1001 ястия с булгур, който не е разпространен много в българската кухня. Едно от любимите ястия на моето семейство и всички гости са - лападови кюфтенца с булгур. Те са ароматна, засищаща и богата на фибри алтернатива на класическите постни или вегетариански кюфтета. В България напоследък стана много модерно да се използва кинуа. Но булгурът е много по-лесен за приготвяне и също така вкусен и полезен. Булгурът придава плътност и приятна текстура, докато лападът внася пролетна свежест и деликатна зелена нотка. Ако не разполагате с лапад, може да го замените със спанак, коприва или листа от цвекло – също толкова вкусни и полезни варианти.
Необходими продукт:
(за около 20 кюфтенца)
1 кг лапад (или спанак, коприва, листа от цвекло)
200 г ситен булгур (фино смлян)
200 мл вряла вода
3-4 яйца
100 г бяло сирене (натрошено)
1 малка глава лук (настъргана)
3 скилидки чесън (пресовани)
1 ч.л. бакпулвер
5 с.л. галета или натрошени сухари
1 ч.л.арабски кимион или джоджен
1/2 ч.л. черен пипер
Сол на вкус
Зехтин за готвене
Начин на приготвяне:
Приготвяне на булгура:
Изсипете булгура в купа и го залейте с горещата вода. Покрийте и оставете да набъбне за 15-20 минут. Отцедете, ако е останала вода, и оставете да изстине.
Подготовка на лапада (или заместващ зеленчук):
Измийте и нарежете лапада на ситно.
Бланширайте за 2-3 минути във вряща подсолена вода. Отцедете добре и охладете. Изстискайте леко с ръце.
Смесване на съставките:
В голяма купа смесете лапада, набъбналия булгур, яйцата, сиренето, лука, чесъна, подправките и галетата. Разбъркайте до плътна и лепкава смес. Ако е прекалено рехава – добавете още галета. Добавете куркума или повече арабски кимион за ориенталска нотка, ако желаете.
Оформяне за печене или пържене:
За печене:
Оформете кюфтенца, подредете в тава с хартия и намажете с разтопено краве масло или зехтин.
Печете на 200°C за 20–25 минути, като ги обърнете по средата.
За пържене:
Загрейте мазнина в тиган. Пържете кюфтенцата по 2–3 минути от страна до златиста коричка. Извадете върху кухненска хартия.
Начин на сервиране:
Поднесете със сос от кисело мляко с чесън и копър, хуммус или салата от пресни домати и краставици. Може да се сервират и като плънка в питки, с таханов сос или пикантен йогурт дресинг.
Оля Ал-Ахмед, Сирия, Хомс