Огретен с лапад - леко пролетно ястие РЕЦЕПТА
Продължаваме с вкусотиите от пролетния лапад. Днес е време за огретен с лапад, сирене и кашкавал
- 16:35, 16.04.2025
- 17:49, 16.04.2025
- 28 821
- 0
Необходими продукти:
1 кг лапад
1 кг картофи
3 супени лъжици растителна масло
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
3 - 4 яйца
120 мл прясно мляко
150 грама брашно
сол на вкус
черен пипер на вкус
200 грама краве сирене
100 грама настърган кашкавал
пресен магданоз на вкус
Начин на приготвяне:
Сварете картофите, оставете ги да изстинат и ги нарежете на кубчето. Измийте и нарежете лапада. Обелете и нарежете лука и чесъна на кубчета. Сипете малко олио в дълбок тиган, поставете на котлона и след като загрее - пуснете лука и чесъна. Задушавайте за 3 минути и прибавете лапада. Разбърквайте и гответе, докато омекне напълно. Когато сместа се приготви - свалете от котлона.
В дълбока купичка разбийте яйцата заедно с прясното мляко. Прибавете брашното и разбийте до еднородна смес. Това ще е т.н. сос, с който после ще полеем огретена. Приготвеният задушен лапад, овкусете със сол и черен пипер. Натрошете сиренето.
Вземете форма или тава за печене, намажете с малко олио или разтопено масло, става още по-вкусно.
Наредете картофите в тавата, после върху тях лапада, пак картофи и пак лапад. Завършете с картофи. Поръсете с настъргания кашкавал и малко нарязан магданоз. Изравнете сместа добре в тавичката. Полейте със соса и печете огретена. Поставете го в предварително загрята до 180 градуса фурна и печете за 45 минути до златисто
Изваждате от фурната, нарязвате красиво и поднасяте огретена от лапад с много любов и пролетно настроение.
Добър апетит!