3906

Огретен с лапад - леко пролетно ястие РЕЦЕПТА

Продължаваме с вкусотиите от пролетния лапад. Днес е време за огретен с лапад, сирене и кашкавал

 

Необходими продукти:


1 кг лапад
1 кг картофи
3 супени лъжици растителна масло
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
3 - 4 яйца
120 мл прясно мляко 
150 грама брашно
сол на вкус
черен пипер на вкус
200 грама краве сирене
100 грама настърган кашкавал
пресен магданоз на вкус


Начин на приготвяне:


Сварете картофите, оставете ги да изстинат и ги нарежете на кубчето. Измийте и нарежете лапада. Обелете и нарежете лука и чесъна на кубчета. Сипете малко олио в дълбок тиган, поставете на котлона и след като загрее - пуснете лука и чесъна. Задушавайте за 3 минути и прибавете лапада. Разбърквайте и гответе, докато омекне напълно.  Когато сместа се приготви - свалете от котлона.

 

В дълбока купичка разбийте яйцата заедно с прясното мляко. Прибавете брашното и разбийте до еднородна смес. Това ще е т.н. сос, с който после ще полеем огретена. Приготвеният задушен лапад, овкусете със сол и черен пипер. Натрошете сиренето.

Вземете форма или тава за печене, намажете с малко олио или разтопено масло, става още по-вкусно.

 

Наредете картофите в тавата, после върху тях лапада, пак картофи и пак лапад. Завършете с картофи. Поръсете с настъргания кашкавал и малко нарязан магданоз. Изравнете сместа добре в тавичката. Полейте със соса и печете огретена. Поставете го в предварително загрята до 180 градуса фурна и печете за 45 минути до златисто

Изваждате от фурната, нарязвате красиво и поднасяте огретена от лапад с много любов и пролетно настроение.

Добър апетит!

Анкета

Трябва ли да бързаме към еврозоната?