Следвайте ни

Сладки десерти за ценители: Ашуре

Варим 2 чаши жито с 5 чаши вода 2 пъти по 5 минути, като всеки път изхвърляме пожълтялата вода. На третия път изключваме котлона, след като кипне водата, и оставяме житото в горещата вода да набъбне цяла нощ.

Сутринта варим още 15-20 мин., като допълваме с вода, ако има нужда. Прибавяме 1 чаша сварен боб, 1 чаша сварен нахут, четвъртина чаша измит ориз и варим, докато малко се сгъсти (не трябва да е много гъсто).

Прибавяме 2,5 чаши захар, като непрекъснато бъркаме. Последователно прибавяме 1 чаша изсушени жълти кайсии, нарязани на малки кубчета (предварително накиснати във вода), 1 чаша стафиди (също накиснати), 1/2 чаша изсушени смокини (накиснати), може да се прибави и 1 чаша изсушена бяла черница, 1 чаша лешници, коричка на 1 портокал, 2-3 карамфила, варени в малко вода (прибавяте само водичката за аромат). Бъркаме постоянно и ако е много гъсто, прибавяме постепенно гореща вода. Сервираме в купички и украсяваме с орехи, касис, бадеми, канела, нар. 

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?