Сложете четири задължителни ястия на великденската трапеза
- 10:15, 20.04.2025
- 10:26, 20.04.2025
- 9802
- 0
Какво да приготвя за великденската трапеза и има ли характерни ястия, които трябва да приготвя? Този въпрос вълнува всяка домакиня, наближи ли празникът. За вечерята на Бъдни вечер има строго изискване ястията да са нечетен брой и постни, за Възкресение такива правила няма. Добре е на този ден на трапезата да присъстват четири ястия. Сред тях са боядисаните яйца и козунакът.
Червените яйца символизират кръвта на Исус Христос, а хлябът - тялото му, обясняват запознати с църковния канон. Всяка домакиня знае, че има два дни, в които може да украси яйцата с цвят. Това са Велики четвъртък и Велика събота. Те обаче се съхраняват непокътнати до празника, като на Велики четвъртък е добре няколко червени да се занесат в храма, за да присъстват на службата.
Важно е на масата да има и козунак
Един от важните моменти в замесването на този обреден сладък хляб е наричането му за здраве. В миналото той се е приготвял от най-възрастната домакиня в семейството, като тя е проявявала изключително внимание към продуктите. Нито троха от брашното не бива да се изхвърля или тъпче. Трохите са се давали на птичките.
Агнешкото месо, приготвено в различни вариации, е основно ястие на трапезата този ден. Преданието гласи, че агне е било принесено в жертва в деня на възкресението на Христос.
Приготвянето на този вид месо у нас традиционно е по Великден и Гергьовден. Една от тънкостите в готвенето му е в подбора на месото. Огледайте цвета на мазнината. Ако е бяла, значи не сте попаднали на шиле. Преди приготвянето му месото предварително се почиства от излишната мазнина и ципи. За овкусяването може да използвате следните подправки - джоджен, риган, мащерка, розмарин и др. За предпочитане е да ги изберете свежи, като ги нарежете ситно и с малко мазнина ги втриете в месото, преди да го сложите за печене.
Салатата е другото важно ястие на този ден
Изборът може да бъде голям, тъй като е пролет, а пазарите изобилстват от свежи и хрупкави зеленчуци - маруля, репички, краставици и други.
Според етнографите през Страстната седмица не е позволено пиенето на червено вино. То е разрешено на Великден.
Каквото и да изберете за трапезата на този ден, важно е да бъде приготвено с много любов. И не бива да забравяме, че същността на този празник не е само трапезата и храната, а осмислянето на духовното.
Не забравяйте, че на този ден, когато се срещаме с хора, се поздравяваме с "Христос воскресе!", а отговорът е "Воистина воскресе!".
Рецепти
Агнешки котлети с хрупкава коричка и пюре от моркови
Необходими продукти:
агнешки котлети - 10 бр.
шамфъстък - счукан
зехтин, галета, розмарин,
магданоз, мащерка, мента,
джоджен,
сол
черен пипер
За пюрето от моркови:
моркови
краве масло
сол
прясно мляко - 100 мл
Начин на приготвяне:
Нарязваме на много ситно пресните подправки: розмарин, магданоз, мащерка, мента и джоджен. Добавяме счукан шамфъстък, галета и зехтин. Разбъркваме хубаво. Овкусяваме агнешките котлети със сол и черен пипер. В напълно сух загрят тиган запечатваме котлетите от всички страни. Поставяме в тава и на всяко поотделно с ръка втриваме от сместа с подправките. Слагаме тавата в предварително загрята фурна на 180°C и печем агнешките котлети за 10-15 минути. Пюрето от моркови приготвяме, като ги почистваме, пасираме и добавяме краве масло, сол и прясно мляко.
Бърз козунак с миксер
Необходими продукти:
прясно мляко - 240 мл
захар - 110 г
яйца - 2 бр.
мазнина - 65 г (масло + олио)
брашно - 500 г
мая - 1⁄2 кубче (21 г) или една
суха (10 г)
Начин на приготвяне:
Слагаме всички продукти в дълбока купа и замесваме тесто. Получава се много лепнещо тесто, затова е добре да се работи с намазнени ръце. Слагаме тестото върху намазнена маса и сгъваме на плик десетина пъти. Оставяме да втаса, за да се удвои обемът му. То става на мехури и повече не премесваме. Режем, разтегляме фитили и усукваме. Оформяме козунака и го поставяме във
формата за печене за второ втасване. Втасва пак и печем на 150-180 градуса.
Великденска зелена салата
Необходими продукти:
маруля - 1 бр.
лук - 3 стръка зелен
чесън - 2 стръка
зелен
краставици - 1 бр.
яйца - 4 броя, сварени
репички - 2 бр.
маслини - за гарни-
ране
За дресинга:
олио - 100 мл или
зехтин
прясно мляко - 50 с.л.
оцет - 1 с.л., или
лимонов сок
сол
захар - 1 щипка
Начин на приготвяне:
Накъсайте марулята в купички, добавете във всяка равни части накълцани лук и чесън, краставицата нарязана на кубчета. Прибавете и 2-3 нарязани репички. За дресинга направете лека майонеза, като пасирате олиото с прясното мляко и лимоновия сок. Добавете щипка сол и захар. Сложете по лъжица от майонезения дресинг и отгоре наредете на четвъртинки яйцата. По желание поднесете зелената великденска салата с прясно накълцан копър или магданоз.
Великденски курабии
Необходими продукти:
3 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. разтопено
масло
1 ч.л. сода
3 с.л. кисело мляко
ванилия
около 700 г брашно
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта. Към тях се прибавят олиото, маслото, киселото мляко с разтворената в него сода и ванилията. Брашното се пресява и се добавя към останалите съставки. Забърква се тесто - гладко, меко, но не лепкаво. От него се правят малки топчета с размер колкото орех. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене, като оставяте малко разстояние между отделните курабии. По желание може да намажете курабиите с жълтък, да ги украсите с орех, филиран бадем или само със захар. Курабиите се пекат в предварително загрята на 175 градуса фурна за около 15-17 минути.