Tайната съставка: С този трик картофите стават златисти и хрупкави за минути РЕЦЕПТА
- 20:00, 22.04.2025
- 23:42, 22.04.2025
- 1045
- 0
Хрупкава и вкусна гарнитура
Необходими продукти:
5–6 средно големи картофа
1 л вода
½ ч.л. сода за хляб
1 ч.л. сол
Олио за пържене
Морска сол за поръсване
Начин на приготвяне:
Стъпка 1: Подготовка на картофите
Нарежете картофите на пръчици или филийки по избор. Накиснете ги за 30 минути в студена вода, за да премахнете излишното нишесте – това ще попречи на залепването по време на пържене, пише Actualno.com.
Стъпка 2: Варене със сода
В голяма тенджера кипнете 1 литър вода, добавете ½ ч.л. сода и 1 ч.л. сол. Сварете картофите за 5–7 минути – само докато краищата им станат леко „рошави“. Това е ключът към перфектната хрупкава коричка.
Стъпка 3: Подсушаване
Извадете сварените картофи и ги оставете да изсъхнат върху кухненска хартия. Добре изсушените картофи са половината път към идеалната текстура.
Стъпка 4: Пържене
Загрейте щедро количество олио в дълбок тиган. Добавете картофите на партиди – не препълвайте тигана. Пържете, без да покривате с капак, докато всяка страна стане златисто-кафява. Обръщайте внимателно само веднъж.
Стъпка 5: Финален щрих
Веднага след изваждане от мазнината, поръсете картофите с морска сол – тя ще полепне идеално, придавайки неповторим вкус.
Допълнителни съвети:
Изпечи ги! – След варенето можеш да ги изпечеш на 200°C, намазани с масло, в тава, без да се допират.
Малко подправки, голям вкус! – Не прекалявайте: 2-3 подправки са напълно достатъчни, за да запазите естествения вкус.
Масло в правилния момент – Добавено по средата на готвенето, то гарантира още по-хрупкава текстура.