Tайната съставка: С този трик картофите стават златисти и хрупкави за минути РЕЦЕПТА

Хрупкава и вкусна гарнитура 

 


Необходими продукти:

5–6 средно големи картофа
1 л вода
½ ч.л. сода за хляб
1 ч.л. сол
Олио за пържене
Морска сол за поръсване

 

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Подготовка на картофите

Нарежете картофите на пръчици или филийки по избор. Накиснете ги за 30 минути в студена вода, за да премахнете излишното нишесте – това ще попречи на залепването по време на пържене, пише Actualno.com.

 
Стъпка 2: Варене със сода

В голяма тенджера кипнете 1 литър вода, добавете ½ ч.л. сода и 1 ч.л. сол. Сварете картофите за 5–7 минути – само докато краищата им станат леко „рошави“. Това е ключът към перфектната хрупкава коричка.

 
Стъпка 3: Подсушаване

Извадете сварените картофи и ги оставете да изсъхнат върху кухненска хартия. Добре изсушените картофи са половината път към идеалната текстура.

 
Стъпка 4: Пържене

Загрейте щедро количество олио в дълбок тиган. Добавете картофите на партиди – не препълвайте тигана. Пържете, без да покривате с капак, докато всяка страна стане златисто-кафява. Обръщайте внимателно само веднъж.

 
Стъпка 5: Финален щрих

Веднага след изваждане от мазнината, поръсете картофите с морска сол – тя ще полепне идеално, придавайки неповторим вкус.

 
Допълнителни съвети:

Изпечи ги! – След варенето можеш да ги изпечеш на 200°C, намазани с масло, в тава, без да се допират.

Малко подправки, голям вкус! – Не прекалявайте: 2-3 подправки са напълно достатъчни, за да запазите естествения вкус.

Масло в правилния момент – Добавено по средата на готвенето, то гарантира още по-хрупкава текстура.

Още от категорията

Вкуснотия за вечеря: Кюфтенца от коприва - суперхраната на пролетта РЕЦЕПТА

Готова за нула време: Пухкава морковена торта с портокалов крем РЕЦЕПТА

С последните великденски яйца: Засищаща салата с картофи и майонеза РЕЦЕПТА

Топ обяд: Бърза, ароматна и супер вкусна пилешка яхния РЕЦЕПТА

Фитнес РЕЦЕПТА: Лека салата от киноа в буркан

Брюкселско зеле с булгур и маслини

Невероятно вкусна: Супа от агнешка главичка и лапад 

Вкусни и лесни: Печени картофи с крема сирене и зеленчуци РЕЦЕПТА

Печена закуска с козунак и плодове РЕЦЕПТА

Любима РЕЦЕПТА от бабината кухня: Чорба от агнешки дреболии за вечеря

Вкусотия: Сладкиш от стар козунак - сочен и ароматен и бонус РЕЦЕПТА с шоколадова глазура

Ухае на празник и уют: Меки курабии за нула време - меки отвътре, хрупкави отвън РЕЦЕПТА

Option
Option
Option
Option
Option
Option
Option
Option
Option
Option
Option
Option