4232

Ухае на празник и уют: Меки курабии за нула време - меки отвътре, хрупкави отвън РЕЦЕПТА

Класическа рецепта, която ухае на празник

 

Ако търсите лесна и сигурна рецепта за вкусни курабии, които да допълнят празничната трапеза или просто да зарадвате близките си с домашна сладост, попаднахте на правилното място. Тези курабии са ароматни, меки отвътре и леко хрупкави отвън, а от посочените продукти излизат около 50 бройки – точно колкото да има за всички, пише Actualno.com.

 

Необходими продукти:

700 г брашно (пресято)
½ ч.ч. мас (може да замените с комбинация от масло и готварска мас)
½ ч.ч. кисело мляко
3 яйца (плюс 1 за намазване)
1 ч.ч. захар (и още малко за поръсване)
1 пакет амонячна сода
1 ч.л. сода бикарбонат
Настъргана кора от ½ лимон
1 пакетче ванилия
 

Начин на приготвяне:

Пресяване на брашното:
Изсипете брашното в дълбока купа и направете кладенче в средата.

Подготовка на киселото мляко:
Угасете содата и амонячната сода в киселото мляко и изчакайте да шупнат. Изсипете в кладенчето.

Добавяне на останалите съставки:
Разбийте яйцата със захарта. Прибавете ги към брашното заедно с разтопената мазнина, ванилията и лимоновата кора.

Замесване:
Разбъркайте добре и омесете меко, леко лепнещо, но оформящо се тесто.

Оставете да втаса:
Поставете тестото в купа, покрийте с прозрачно фолио и оставете на топло за около 30 минути, докато удвои обема си.

Разточване и оформяне:
Разточете кора с дебелина около 0,5 см. Изрежете курабиите с желани формички.

Подготовка за печене:
Подредете сладките върху хартия за печене в няколко тави. Намажете с разбитото яйце и поръсете със захар.

Печене:
Загрейте фурната до 180°C и печете до златисто – около 15–20 минути (в зависимост от фурната и дебелината на сладките).

Съхранение:
След като изстинат, ги подредете в кутия с капак. Издържат до две седмици, ако не изчезнат още първия ден.
 

 
Опитайте тази рецепта и споделете радостта от домашната вкусотия с близките си. Ароматът на ванилия и лимон ще изпълни дома ви с усещане за празник.

Анкета

Трябва ли да бързаме към еврозоната?