3906

Вкусотия: Сладкиш от стар козунак - сочен и ароматен и бонус РЕЦЕПТА с шоколадова глазура

Не изхвърляй стария козунак: Превърнете го в десерт-мечта! Ето как

 

Голямото количество козунаци по време на Великденските празници често се оказва в излишък. Преяждаме с празнични ястия и сладкиши и останалите козунаци малко по малко губят свежестта си и изсъхват. Всички обичаме да консумираме великденското лакомство докато е пухкаво, ароматно и с лъскава визия. Изсъхналите остатъчни парчета ги подминаваме, пише actualno.com. Но има начин да избегнем тяхното изхвърляне.

Има редица рецепти за вкусни и бързи сладкиши, които включват в състава си парчета стар козунак. В следващите редова сме приготвили една и за вас.

 

Нужни продукти за сладкиш от стар козунак


За да приготвите този сладкиш от стар козунак, ще са ви нужни:

• 1 стар козунак

• 5 яйца

• 1 л прясно мляко

• 1 ч. ч. захар

• 2 с. л. грис

• 2 пакетчета ванилия

• Масло за формата

Глазура 

• 3 с. л. вода

• 6 с. л. захар

• 2 с. л. какао

• 60 г масло

Как да си приготвим сладкиш от стар козунак?


След като вече сте подготвили нужните ви продукти и съдове, можете спокойно да пристъпите към прилагане на рецептата.

Започнете първо с енергично разбиване на яйцата със захарта. Основната цел е да се получи пухкава смес.

Започнете с бавното наливане в яйчната смес на прясното мляко. Млякото да е студено и предварително да сте го овкусили с ванилията.

Набавете си форма за сладкиши. Намажете я с масло, за да не залепне сладкиша. След като нанесете маслото по дъното, начупете отгоре стария и сух козунак.

После залейте сухия и натрошен козунак с млечно-яйчната смес. Отгоре поръсете с малко грис.

Загрейте предварително фурната на 180 градуса. Сложете формата със сладкиша в загрятата фурна. Оставете го приблизително 40 минути във фурната да се пече. Проверете готовността на сладкиша с дървен шиш. Когато извадите формата от фурната, оставете я настрани, без да вадите сладкиша от нея. Следва охлаждане и изваждане от формата.

Сладкишът е с глазура. За да направите глазурата, ще трябва да приготвите вече изброените продукти. Всички те се разбъркват заедно. Слагат се в подходящ съд и се слагат на котлона да загреят. Оставете съда на котлона докато се разтопи напълно захарта. Със сместа, която се е получила в съда на котлона ще трябва да залеете вече студения сладкиш от стар козунак.

Можете да консумирате сладкиша веднага след като бъде залят с глазурата. Можете, обаче, и да го приберете в хладилника, за да поеме сладкиша максимално количество аромати.

Варианти на сладкиша с козунак


Има още един вариант на сладкиш с козунак, който се приготвя с шоколадова глазура.

Съставки: 

• 3 ч. ч. смлени трохи козунак

• 2 яйца

• 2 с.л. кисело мляко

• 1/3 ч.ч. олио

• ½ ч.ч. захар

• 1 бакпулвер

• 3 с.л. какао

• 1 ч.ч. смлени орехи

• 1 с.л. ром

Глазура 

• 150 г шоколад

• 4 с.л. прясно мляко

• 10 г масло

• Филиран бял шоколад за поръсване

• Масло за подмазване на тавата

Приготвяне: 

Парчетата стар козунак се смилат в блендер. Ако не разполагате с такава машина, можете да ги натрошите на ситно на ръка.

Трохите от козунака се размесват с какаото, бакпулвера и смлените орехи. В същото време, разбийте енергично яйцата със захарта. Към яйчната смес прибавете рома и киселото мляко.

Яйчната и козуначената смес се събират и се бъркат старателно, за да се получи достатъчно гъсто тесто.

Тавичката се подмазва с предвиденото за това масло. Изсипете в нея тестото.

Фурната трябва да се загрее предварително до 170 градуса. Сложете тавата със сместа в загрятата фурна. Печете около половин час. Извадете готовия блат и оставете да се охлажда.

Шоколадът трябва да се разтопи на водна баня. Шоколадът може да е смес: черен и млечен. Към него се добавят маслото и прясното мляко и се разбърква до хомогенизиране на сместа.

Охладеният блат се залива с готовата глазура и се поръсва с люспички бял шоколад. След като глазурата стегне, можете да консумирате с удоволствие.

Анкета

Трябва ли да бързаме към еврозоната?