Вкусотия: Сладкиш от стар козунак - сочен и ароматен и бонус РЕЦЕПТА с шоколадова глазура
- 15:45, 21.04.2025
- 18:36, 21.04.2025
- 11 369
- 0
Не изхвърляй стария козунак: Превърнете го в десерт-мечта! Ето как
Голямото количество козунаци по време на Великденските празници често се оказва в излишък. Преяждаме с празнични ястия и сладкиши и останалите козунаци малко по малко губят свежестта си и изсъхват. Всички обичаме да консумираме великденското лакомство докато е пухкаво, ароматно и с лъскава визия. Изсъхналите остатъчни парчета ги подминаваме, пише actualno.com. Но има начин да избегнем тяхното изхвърляне.
Има редица рецепти за вкусни и бързи сладкиши, които включват в състава си парчета стар козунак. В следващите редова сме приготвили една и за вас.
Нужни продукти за сладкиш от стар козунак
За да приготвите този сладкиш от стар козунак, ще са ви нужни:
• 1 стар козунак
• 5 яйца
• 1 л прясно мляко
• 1 ч. ч. захар
• 2 с. л. грис
• 2 пакетчета ванилия
• Масло за формата
Глазура
• 3 с. л. вода
• 6 с. л. захар
• 2 с. л. какао
• 60 г масло
Как да си приготвим сладкиш от стар козунак?
След като вече сте подготвили нужните ви продукти и съдове, можете спокойно да пристъпите към прилагане на рецептата.
Започнете първо с енергично разбиване на яйцата със захарта. Основната цел е да се получи пухкава смес.
Започнете с бавното наливане в яйчната смес на прясното мляко. Млякото да е студено и предварително да сте го овкусили с ванилията.
Набавете си форма за сладкиши. Намажете я с масло, за да не залепне сладкиша. След като нанесете маслото по дъното, начупете отгоре стария и сух козунак.
После залейте сухия и натрошен козунак с млечно-яйчната смес. Отгоре поръсете с малко грис.
Загрейте предварително фурната на 180 градуса. Сложете формата със сладкиша в загрятата фурна. Оставете го приблизително 40 минути във фурната да се пече. Проверете готовността на сладкиша с дървен шиш. Когато извадите формата от фурната, оставете я настрани, без да вадите сладкиша от нея. Следва охлаждане и изваждане от формата.
Сладкишът е с глазура. За да направите глазурата, ще трябва да приготвите вече изброените продукти. Всички те се разбъркват заедно. Слагат се в подходящ съд и се слагат на котлона да загреят. Оставете съда на котлона докато се разтопи напълно захарта. Със сместа, която се е получила в съда на котлона ще трябва да залеете вече студения сладкиш от стар козунак.
Можете да консумирате сладкиша веднага след като бъде залят с глазурата. Можете, обаче, и да го приберете в хладилника, за да поеме сладкиша максимално количество аромати.
Варианти на сладкиша с козунак
Има още един вариант на сладкиш с козунак, който се приготвя с шоколадова глазура.
Съставки:
• 3 ч. ч. смлени трохи козунак
• 2 яйца
• 2 с.л. кисело мляко
• 1/3 ч.ч. олио
• ½ ч.ч. захар
• 1 бакпулвер
• 3 с.л. какао
• 1 ч.ч. смлени орехи
• 1 с.л. ром
Глазура
• 150 г шоколад
• 4 с.л. прясно мляко
• 10 г масло
• Филиран бял шоколад за поръсване
• Масло за подмазване на тавата
Приготвяне:
Парчетата стар козунак се смилат в блендер. Ако не разполагате с такава машина, можете да ги натрошите на ситно на ръка.
Трохите от козунака се размесват с какаото, бакпулвера и смлените орехи. В същото време, разбийте енергично яйцата със захарта. Към яйчната смес прибавете рома и киселото мляко.
Яйчната и козуначената смес се събират и се бъркат старателно, за да се получи достатъчно гъсто тесто.
Тавичката се подмазва с предвиденото за това масло. Изсипете в нея тестото.
Фурната трябва да се загрее предварително до 170 градуса. Сложете тавата със сместа в загрятата фурна. Печете около половин час. Извадете готовия блат и оставете да се охлажда.
Шоколадът трябва да се разтопи на водна баня. Шоколадът може да е смес: черен и млечен. Към него се добавят маслото и прясното мляко и се разбърква до хомогенизиране на сместа.
Охладеният блат се залива с готовата глазура и се поръсва с люспички бял шоколад. След като глазурата стегне, можете да консумирате с удоволствие.