"Чамкория": Нов поглед към 20-те години на миналия век

Един от най-големите театрални хитове в последните години, който не спира да пълни залите из цялата страна, гостува отново на пловдивска сцена по желание на зрителите. Тази вечер от 19:00 часа в Дом на културата "Борис Христов" ще може да гледате великолепната адаптация по романа на Милен Русков, дело на режисьорът Явор Гърдев.

Неслучайно “Чамкория” донесе многобройни награди за екипа си, включително ИКАР и АСКЕЕР за главна мъжка роля на Захари Бахаров.

Действието пренася зрителите в България през 20-те години, при събитията около атентата в църквата „Света Неделя“. Захари Бахаров като банишорския шофьор бай Славе засипва публиката с духовития си и искрен мисловен поток за социалдемократи, пингвини, взривени катедрали, за така нареченото семейство, за госпожиците Мици и Греци, докато се возят по маршрута София - Чамкория.

Феноменалното при "Чамкория" е, че се превърна и в литературно, и в театрално събитие почти по едно и също време.

Романът и спектакълът не си пречат, напротив, почти е сигурно, че единият би отключил любопитството към другия. Разбира се, в основата е романът с възхитителното създание на Русков - симпатичния чешит, шофьора на омнибус  ​бае Славе, оказал се по случайност във водовъртежа на най-драматичните събития от българската история през 20-те години на миналия век, но романът не хвърля върху представлението неизбежната сянка на недостижимост и превъзходство. Това е, защото представлението не се опитва "да го преведе" или "повтори" с други средства, а да прокара към него свой собствен, специфично театрален път. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?