Световна премиера в Пловдив: Таня Ставрева - пианистката със страст по барабаните СНИМКИ

Албумът й „Ритмично движение" влезе в топ 10 на списание „Билборд". Работи с барабанистите Уил Калхуун от Living Colour и Дейв Ломбардо от метъл легендите Slayer

Пловдивчанката Таня Ставрева разбива на пух и прах клишето, че класическите музиканти са скучни, сковани и консервативни. Стилът й е модерен, харесва провокациите, работи с рок, джаз и метъл легенди. Винаги е различна и смела в превъплъщенията си на сцената.

Завършва Музикалното училище „Добрин Петков” в Пловдив, после учи в Бостънската консерватория. В момента живее и работи в Ню Йорк.

Албумът й „Ритмично движение" влезе в топ 10 на списание „Билборд" и издигна българската класическа музика на световно ниво. Продуцент на проекта е легендарният Рон Сейнт Джърмейн, работил с Джими Хендрикс. Гост артист в една от песните пък е барабанистът на Living Colour Уил Калхун, който е носител на две награди "Грами".  

Сред почитателите на Таня е и президентът Румен Радев, с когото се запознават в консулството в Ню Йорк по време на визита на държавния глава и срещата му с българското общество в Америка. "Той е един много топъл, позитивен и приветлив човек", описва го пловдивчанката.

Тя се завърна за кратко под тепетата, за да изнесе рецитал пред пловдивските си почитатели. Тази вечер в студио 1 на Радио Пловдив ще е световната премиера на най-новата й композиция - „Дар от светлина". Таня ще изпълни и творби на композиторите Добринка Табакова, Александър Владигеров, Гинастера, Андрас Дереческий, Стийв Холж и Ерик Сати.

Подготвила е голяма изненада за публиката - свирене на струните вътре в пианото.

Убедена е, че актьорският талант й помага в музикалните изяви, защото всеки рецитал разказва история. Превъплъщава се в различни роли в зависимост от изпълнението. А то може да е както забавно, така и драматично, романтично, нежно, динамично. Затова често сменя и гардероба си - от модерен през класически до по-консервативен.

През смях отбелязва, че щурата й страст са барабаните. В тях има нещо уникално, което не може да се открие никъде другаде, смята пианистката, работила с Уил Калхуун от Living Colour и Дейв Ломбардо от метъл легендите Slayer. С годините тя все повече се вдъхновява от ударния инструмент. В един от новите си проекти свири на пиано и два бас барабана едновременно. Композицията по нейна авторска музика ще види бял свят през 2020 г.

През тази година Таня получава наградата “Best New Artist" на Clouzine International Music Awards 2019. Това е 19-ият поред приз за албума й "Ритмично движение".

Свири и със Столичния симфоничен оркестър на Русия и Грами номинирания диригент Владимир Горбик. "Направихме през октомври световна премиера на “Concertino Compane" за соло пиано и струнен оркестър на американския композитор Николас Рийвс в Манхатън в Ню Йорк. Надявам се тази творба да бъде представена в близко бъдеще и на българската публика", казва пианистката, която търси среща с наши диригенти, пред които да представи партитурите на творбата.

Според Таня навсякъде по света класиката отстъпва на по-модерните стилове. На гребена на вълната в САЩ е рапът. Той е с най-много продажби според Nielsen Slundscan и е изпреварил дори поп музиката. Класическата печели повече популярност чрез кавър версии на рап и поп песни. В Billboard класациите по продажби вече имат нова категория - Classical Crossover.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?