Международен фестивал за история и митология завзема Младежкия хълм

Lost age е от онези събития, които не се провеждат често и навсякъде, защото изискват определени дух и атмосфера, които не се намират навсякъде, и които не се поддържат от всички ентусиасти. Един такъв ентусиаст обаче е музикантът и историк Кирил Ненов, който за поредна година отваря портите на миналото и потапя за няколко вечери Пловдив в една съвсем тайнствена за съвремието обстановка, заедно с прилежащите и ценности и особености. Миналогодишното издание се наричаше "Животът на Пловдив през Средновековието".

Тази година е Lost Age. Lost Age (Изгубеният век) – международен фестивал за история и митология. Събитието е част от културния календар на Пловдив за 2019 година и се осъществява с подкрепата на община Пловдив. Организатор е Фондация „Българско историческо наследство“.

Lost Age е светът на вашето въображение, светът на вашата бленувана реалност! Фестивалът не дели хората на мъже и жени, на млади и стари, на добри и лоши, а само на хора с фантазия и на други.

 Lost Age ще ви срещне с музиканти, писатели, художници, актьори, танцьори, занаятчии и много талантливи творци. Уникалната атмосфера на събитието ще бъде пропита с хипнотизираща и танцувална жива музика. Важен акцент по време на фестивала ще бъде отбелязването на езическия празник на лятното слънцестоене.

Lost Age ще ви остави без дъх и усещане на незабравимо магическо приключение. Не изпускайте шанса си да покажете своето въображаемо аз.

Lost Age ще се проведе между 21 и 23 юни 2019 г. в парк „Младежки хълм”– Пловдив от 10:00 ч. до 23:00 ч.

Вход свободен.

Участници: Софийски университет „Св. Климент Охридски“, БАН, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Сдружение за антични реконструкции „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“ (София), ДУКС Антика (Свищов), LARP – България (София), Пловдивска дружина за средновековни възстановки „Щитъ“, „MODVS VIVENDI – средновековно общество в България“ (София), Сдружение „Чигот“ (Варна), Наемна дружина „Барадж“ (Пазарджик), Група „Верени“ (София), Школа за средновековна фехтовка „МОТУС”, Витешка дружина „Св. Теодор Стратилат“  (Сърбия), Витешка дружина „Златно Буренце“ (Сърбия), „Ogary Pogoni“ (Чехия) и свободни възстановчици от страната и чужбина.

Програмата на фестивала включва целодневна музикална програма на живо (Кайно Йесно Слонце, Velian, Балканджи, Ambient Folklore, Irfan, Kutsulan, Ksana, Meszecsinka, Eriney, Vrani Volosa, Khanъ) и целодневен музей на открито: стрелба с лък; игри; военен лагер; занаяти (грънчарство, ковачество, кожарство, леярство, вещерство, шивачество, плетене на ризници, монетосечене, кореспонденция, тъкане, бродиране, ювелирство, иконопис, изработване на книги, калиграфия, кулинария); популярни лекции от изтъкнати историци и археолози; състезания; открит урок по средновековна европейска фехтовка; прожекция на документални филми; театрални (с актьори и кукли) постановки по антични/средновековни произведения; историческа възстановка на народения празник Еньовден; бойни турнири; рецитиране на поезия; представление на шут; антични/средновековни танци; огнено шоу на кокили; раздаване на награди.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?