Унищожават 120 тона фалшив оцет! Пловдивчани: Скапаха ни туршиите

Близо 120 тона фалшив оцет е бракуван и унищожен, а на други над 16 тона е наложена забрана за продажба заради лъжливи етикети. Това е резултатът от 2104 проверки в страната, направени от Българската агенция по безопасност на храните.

Националната ревизия бе назначена след изнесените от вестник  “24 часа” скандални разкрития, че съдържанието в бутилките няма общо с описанието на етикета, както и на разказани десетки истории с развалени туршии в страната.

Две са причините за унищожаването на 119 816 литра оцет - влагане на неразрешени от закона добавки и производство на оцет в нелегални цехове.

Освен тях още 16 156 литра са изтеглени от магазините. Те трябва да се преетикират, защото производителите всъщност пробутвали синтетичен оцет за натурален ябълков или винен и така с изписаното на етикета лъжат потребителя. Да бутилираш разредена синтетична оцетна киселина Е 260, а на етикета да изпишеш “винен” или “ябълков” оцет, е най-честото нарушение, установили контролните органи.

Друг грях на производителите е влагане на неразрешени добавки, които могат да са опасни за здравето на хората.

Най-масово зарибяват с некачествен оцет от плевенската фирма “Веда”. Там са произвели 10 793 литра с неразрешени от закона добавки. Освен 6924 бутилки за собствената марка “Веда” такъв оцет те са произвели и за фирмите “Арте”, “Любекс” и “Крина”.

Рекордьор на некачествен оцет е друга плевенска фирма. ПВД ООД е бутилирала и приготвила в палети за търговската мрежа 99 188 литра, т.е. близо 100 тона оцет, в момента, когато пристигат контролните оргатни.

Цялото количество според етикетите е “винен”, “ябълков” и ябълков “Фиоре”. Анализи показали обаче, че е бутилирана синтетчна оцетна киселина Е 260 и няма нищо общо с натуралния винен или ябълков оцет. И като капак ПВД - ООД влага в оцета неразрешени от европейското и българското законодателство добавки.

От “Винпром Дупница” пък са иззети 1387 литра с вложени в тях неразрешени добавки. Всъщност ревизията на тази фабрика, която установи драстични нарушения и запечата склад с бутилирана продукция от 3,3 тона оцет, предизвика мащабната национална проверка.

Интересното е, че трите фирми - “Веда”, ПВД и “Винпром Дупница” са в черния списък на ХЕИ при мащабна акция още през 2001 г. И тогава, и 12 години по-късно те мамят, като продават синтетичната оцетна киселина Е 260 за натурален винен или ябълков оцет.
Проверките разкриха и два нелегални цеха - във Варна с готови за експедиция в търговската мрежа 3878 литра оцет и 1319 литра в менте работилница на ЕТ “Памид Е. Скендер” в шуменското село Стан. С тях вече се занимава прокуратурата, уточниха кореспонденти на “24 часа”. По правило в нелегалните фабрики няма нищо законно - от използването на вида суровина до произхода и начина на производство, поясниха от агенцията по безопасност на храните. 

 

 

Тровиха ни с алкохол, с лоши храни, а сега и с

кисела подправка, жалват се пловдивчани

 

Възрастни хора тикат колички със зарзават от пазара и бързат да сложат зимнина, за да преживеят зимата. За тях консервите са въпрос на оцеляване.

“Едва отделих пари от пенсийката да си купя камби, карфиол, зеле. Със сетни сили направих буркани. Изпълних рецептата, по която от десетилетия приготвям туршия. Още на първата седмица тя прокисна и я изхвърлих”, жалва се Недка Маринова от Пловдив. Тя е готова да заплаче, защото не може да си позволи втори път да купува продукти. Оцетът, който взела, се оказал бомба за мазето и портфейла .

“Съветвам домакините да не рискуват с оцет, чиято цена е 45 стотинки", казва Петка Попова, която от години приготвя туршии и ги пласира на пазара на ул. “Младежка” в Пловдив.

Мнозина са започнали да си приготвят домашен оцет. “Поне съм сигурна, че е от вино”, допълва Маргарита Димитрова от пловдивското с. Чалъкови.

“Царската туршия без оцет няма как да се получи. Но когато киселата подправка не е добра, ти съсипва труда и продуктите”, оплаква се Минка Ченкова от Пловдив. Двамата  синове и съпругът  са на гурбет в Лондон.

Закопнели за български гозби, наскоро  заръчали по скайпа да им приготви царска туршия. Жената запретнала ръкави и напазарувала карфиол, камби, моркови, кервиз, захар, олио, сол, оцет и мед. Наложила зарзавата и го оставила да престои една нощ с част от солта и захарта. Напълнила бурканите на сутринта и ги заляла с горещата марината. Обърнала ги с капачките надолу, за да вакумират.

“Всичко се получи добре. Съпроводих ги по куриерска фирма до английската столица. Платих немалка сума. След няколко дни децата се обадиха: “Майко, как можа да направиш такава кисела туршия. Не се слага в уста”. Ченкова се притеснила.

“Изпълних рецептата по учебник. Както всеки път. Взех да си блъскам главата да не съм объркала нещо. Зачетох един по един етикетите на продуктите.

Стигнах до оцета, който струва 56 стотинки. И какво да видя. Пише, че съдържа питейна вода, оцетна киселина Е 260, оцветител, камарел Е 150D и калиев метавискулат Е 224. Най-отдолу е посочено, че е подходящ за салати и марината за туршии", описва препатилата.

“Законно е да се произведе оцетна киселина Е 260 със съответните овкусители, ароматизатори, оцветители. Друг е въпросът как се прилага тази разрешена практика", коментира доц. Христо Спасов, ръководител на катедра “Вино и пиво” в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Той смята, че има недобросъвестност при изписване на етикета. “Хората трябва да знаят кой оцет е винен и кой е приготвен чрез разреждане на оцетна киселина”, категорични са специалистите.

Според тях тя може да се постигне биологично, но да  се вдигне концентрацията чрез обезводняване. Но можела да се добие и чрез други химически техники от петролни деривати, от метанол, от дървесина. Дали е вредно? "Зависи от багрилата и концентрацията. Ако са повече, могат да атакуват лигавицата на стомаха или да нанесе поражения на хранопровода.

Променя кръвта, РН киселинността", казва доц. Спасов.
Д-р Георги Попов, известен пловдивски гастроентеролог, допълва, че прекалено силен оцет може да доведе до остър гастрит и да образува ранички на стомашната лигавица. Според него използването на оцветители като калиев перманганат има токсичен ефект. "При честа консумация се стига до подкиселяване на урината, а оттам се образуват камъни в бъбреците.”

Често вместо оцет ни пробутват продукт, приготвен от лимонена киселина. “Тя е по-слаба и, разбира се, ще скапе туршията. Това в никакъв случай не може да бъде оцет", категоричен е доц. Спасов. Той обяснява, че по-евтините марки не са от натурален продукт. “Вземаш едно химическо вещество, овкусяваш го и го пускаш на пазара за 40 стотинки. Практиката е честа. Има добре оборудвани лаборатории, които могат да установят бързо отклоненията”, обобщава технологът и призовава за ефективен контрол и солени глоби.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
МАЙСТОРА

МАЙСТОРА

31.10.2013 | 14:47

ТОВА Е ОТ МНОГО ГОДИНИ ЗА ТОВА СИ ПРАВЯ ДОМАШЕН ЯБЪЛКОВ И ВИНЕН. МАЛКО ТРУД НО ЗНАМ ЧЕ Е ЧИСТ ОТ БОКЛУЦИ ! И ТРУШИИТЕ ВЕЧЕ СА ПРЕКРАСНИ. ЗА ТЕЗИ МОШЕНИЦИ ТРЯБВА СУРОВИ ГЛОБИ И НИКОГА ВЕЧЕ НА ПАЗАРА С НИЩО !

Отговори
0 0
Саламура

Саламура

31.10.2013 | 13:59

Бати схемата. Щом и оцета е фалшименто то кво остава за другите храни. Принудиха ни да стоим в магазина по 2 часа за да четем ситни шрифтове, етикети и всякакви глупости само и само да не ни врътне накой търговец. Да вземат по затворите да ги вкарват вече такива схемаджии

Отговори
0 0
туршийка

туршийка

31.10.2013 | 13:12

и какво следва от тук нататък?!? Всяко чудо за три дни-типично за България. Каква е ганацията че от тук нататък ще купуваме качествен оцет? Изтраскайте им една глоба , свят да им се завие, и да си помислят следващия път дали ще посмеят. Друг е въпросът как не ги е срам , нямат ли мозък, нямат ли съвест тези хора, които са готови на ВСИЧКО, само и само да изкарат пари.възможно ли е човек да стигне дотам, да падне толкова ниско, че да е готов да изтрови незнайно колко народ....не мога да го проумея и това е то, просто не мога. То , вярна , е че пари са много в този живот, но не са всичко и то постигнато на всяка цена. Трябва да си абсолютен тапир , за да го правиш това и да спиш с чиста съвест.

Отговори
0 0
обикновен потребител

обикновен потребител

31.10.2013 | 13:03

Ето за такива трябва да има глоба 100 000 лева, при повторно нарушение спиране дейност на цялата фирма!!!

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?