Да си направиш сам сирене и лютеница в детската градина
В 3-годишен проект "Искрици българщина" пловдивската ДГ "Десислава" потопи хлапетата в миналото, за да им създаде бъдеще
- 13:15, 17.04.2025
- 17:11, 17.04.2025
- 4432
- 0
Деца четкаха вълна и предоха на 100-годишен стан, вариха лютеница и компот, квасиха мляко, посяха и жънаха жито, а после от смляното брашно месиха питка като в стари времена. В своя проект пловдивската ДГ „Десислава“ ги потопи в миналото, за да създаде бъдещето.
Преди три години екипът започнал поредицата от дейности „Искрици българщина“ с различни инициативи и намерението да се създаде етнографски кът в детската градина. Събраните в него спомени да посветят децата в духа на старото време и малчуганите от групите „Звънче“, „Щурче“ и „Калинка“ да се докоснат до красотата, ценностите и мъдростта на фолклора, за да се запали у тях пламъчето на родолюбието.
В три модула групите преживели през личния си опит всичко, за което искат да им разкажат Гергана Кънева - главен учител, и старши учителите Теодора Трайкова и Даниела Кръстева.
В модула „По пътя на вълната“ децата посетили овцеферма в село Маноле. Там видели как се стриже вълна и как се дои. Част от руното децата взели със себе си, а после прали и четкали. Поканихме баба с вретено да изпреде конец и
да тъче на 100-годишен стан,
разказа директорката Жана Петрова.
В модула „Баба правеше така“ пък децата сами си направили зимнина. От образователната градинка в двора на ДГ „Десислава“ откъснали чушки, моркови и домати. После роднините на село получили задачата да опекат чушките на тенекия. След като пристигнали обратно, децата лично ги обелили, мелели и добавяли мерудии в калайдисана тава, в която да закъкри лютеницата, която после да намажат на филии.
Продуктите, които ДГ „Десислава“ получава по програма „Училищен плод“, пък били превърнати в туршии, компот и ошав. Децата сушили чушки и сами си произвели от тях червен пипер.
Завели ги в Етнографския музей да видят губери и в мандра в село Устина, във фирма за млекопреработка в Житница. Квасили мляко, бутали масло, направили си сирене.
В биолехите посадили и жито, а после жънали с истинска коса пременени в народни носии. Житните зрънца от класовете занесли в Хлебната къща в Копривщица - да им покажат там
как се мели брашно
и как после от него се правят дъхави самуни.
Родители, учители, помощен персонал и всички жени от кухнята горели заедно с децата във всяка от дейностите и в подготовката на всеки от празниците, отбелязвани по третия модул „Нося България в сърцето си“. Под този надслов минали празниците за Деня на будителите, Деня на християнското семейство, Коледа. Децата майсторили сурвачки от вълна и пуканки, възпроизвели обичая на Бабинден. Станали кукери. За посрещането на Баба Марта родителите окичили дърво в двора в бяло и червено, танци с патриотична тематика се играли за Трети март. Тодоровден, Благовец и Лазаровден отбелязали в детската градина, а после вързали и гергьовски люлки.
Еуфорията не отшумява
дълго след всяко от преживяванията, разказва Жана Петрова. С очите си малчуганите видели какво е във фермата - изцапали си обувките, усетили миризмата, видели хубавата и трудната страна на отглеждането на животни. Вкусили мляко и се учили на търпение да узрее сиренето. А на тези, които са капризни, изведнъж им се усладили филиите с лютеница, която сами са правили, и сладкото от круши.
„Озаглавихме проекта “Искрици българщина“, защото без искра няма огън. Съзнавайки, че искрата е началото, решихме да обърнем поглед към всичко, което стои зад идеята за България!“, обобщава Жана Петрова.
Детската градина е водила децата и по пътя на хартията - да си направят чашки и картички от ръчна хартия за мама.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни
Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.