Следвайте ни

Секстингът замести флирта през Снап чат

Секстингът е съвременният флирт. Вместо да дърпат плитки, днес децата със събуждаща се сексуалност си разменят голи снимки като символ на доверие, казва Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет. Тенденцията е тийнейджърите по-късно да стигат до реален полов живот - именно защото секстингът го замества. Това не го прави по-безобиден, подчертава експертът.

От Асоциация „Родители” предупреждават за Снап чат - приложение, създадено именно с цел секстинг. Чрез него се изпращат снимки и се задава време от до 10 секунди, след което кадърът изчезва. То обаче е достатъчно да се направи скрийн шот и точно това е уловката - потребителят смята, че съдържанието е заличено. Приложението много се харесва заради атрактивните филтри за добавяне на уши и муцунки.

Думата "любов" я няма в мрежата

Ако дадете на детето на 4 г. таблет, на 5 вече е гледало порно, казва Георги Апостолов. Категоричен е, че родителят трябва да го подготви за „среща” с такова съдържание. „Без пчелички и щъркели. Обяснете, че това в порното не е такова в живота. Че това са хора, които се снимат нарочно за пари”, съветва той. И споделя резултатите от изследване сред над 300 000 потребители на чатове в ученическа възраст. Там се споменават думи като „духане” и „чукане” и се споделя сексуално съдържание, но думата „любов” я няма. Ползва се само в контекста на религията.

Много е важно родителят да изгради уважение към собственото тяло и умение на детето да каже кога не му е приятно, добавя Апостолов. Липсата на тези способности води до тревожните тенденции - всяка четвърта детска порнография е с момче, а 10-12% - с деца до 4 г.

Елица Кандева

Редактор-репортер екип „общество“

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?