Чакаме Бойко Борисов за старта на Пловдив 2019

Раздават 30 000 одеяла. Прогнозата е за мека вечер

Пловдив чака Бойко Борисов за откриването на Европейска столица на културата. Министър-председателят е сред поканените официални лица за церемонията. От кабинета на премиера обаче все още не са отговорили дали премиерът ще дойде в Пловдив на 12 януари. 

Сред официалните гости, поканени от Община Пловдив на откриването, са евродепутатът от ГЕРБ  Мария Габриел, която ще държи слово, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова. Участие в откриването е потвърдил и министърът на културата на Италия Алберто Бонисоли. 

Подготовката на организаторите вече е на пълна скорост. Те представиха вчера шалчета и одеяла с логото на "Пловдив 2019", които ще се раздават на зрителите, които искат да присъстват на откриването в събота. Фондацията е закупила 30 000 бройки, а раздаването им ще започне още от 17.30 часа. Одеялата са в розово, синьо и бежово, шалчетата - в червено и синьо. Ще ги има във всички пунктове, през които народът ще влиза да гледа концерта на Вавилонската кула, която се извисява на 30 метра височина на булеварда до Тунела. За посетителите ще има и топъл чай, а на други места ще се продава вино на символична цена.

Прогнозата за 12 януари е благосклонна за Пловдив - плюс 5 градуса през деня и слънце. Вечерта температурите ще клонят към нулата.

Официалната част от откриването ще продължи от 19 до 20.30 часа, след това ще има музикална програма с диджей Шилер от Германия. На кулата са монтирани видеоекрани и ще се вижда от всички страни, увериха от Община Пловдив.   Зрителите ще се нареждат от двете страни на кулата по бул. "Цар Борис III Обединител". Пред кулата са монтирани две дълги пътеки, дълги по 120 метра. На тях ще се качват артистите. В проекта се включват над 1000 доброволци, включително цели семейства и хора от чужбина. Северната страна на пощата също ще се ползва като "зрителна зала". Загражденията, сложени, докато наливаха новата плоча над подлеза, се премахват. Според сметките на администрацията в пространството около сцената могат да се съберат около 50 000 души. 

Десетки са събитията, организирани за петък, събота и неделя.  На Пеещите фонтани ще има "Огнено шоу" с 30 изпълнители. На пл. "Централен" ресторантьорите ще забавляват народа с фестивала на храната. На пл. "Стефан Стамболов" ще тече програмата „Регионале”, ще има забави на Римския стадион и в "Капана" на две открити сцени.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?