Здравко Димитров се срещна с протестиращите от "Южен" и собственика на ПИМК

Протестиращите от район „Южен“ и инвеститорът зад „Юбилейния блок“ започнаха диалог по инициатива на кмета на Община Пловдив Здравко Димитров. По време на срещата собственикът на ПИМК Илиян Филипов предложи за своя сметка да изгради голяма детска площадка, да направи алеи и озелени района на бул. “Никола Вапцаров“ 67-87 и ул. „Македония“ 75-93 (зад т. нар. Юбилеен блок). Идейният проект на площадката е внесен в общината преди няколко седмици.

За изграждането ще бъде сключен тристранен договор между него, инициативния комитет и Община Пловдив, който ще бъде гаранция, че договореното на днешната среща ще се изпълни. „Надявам се на разумен край на тази ситуация и да оставим институциите да работят, а не да се занимават с нашите конфликти“, допълни Филипов.

„Хората ще получават компенсация за това, че в някаква степен ще им бъде нарушена средата, в която живеят, тъй като те ще получат един 7-етажен блок в междублоковото си пространство“, коментира Тереза Колева от страна на протестиращите. От Инициативния комитет заявиха, че ще обсъдят направените предложения от страна на инвеститора с останалите граждани, живеещи в района, за да вземат окончателно решение за последващи действия.

Все пак обмислят да внесат жалба в Административния съд и сигнал до ДНСК срещу действащия ПУП, който е одобрен през 2005 г. за поземления имот на инвеститора, уточни още Тереза Колева от Инициативния комитет.

Инвеститорът на обекта се ангажира също да се спазва работното време в хода на строителството и да се съблюдава за чистотата на района. За почистването той е осигурил специална машина, както и постоянен контрол на обекта.

„Днешната среща е една стъпка към разрешаване на казуса. Надявам се, че ангажиментите, поети от едната и другата страна, ще бъдат изпълнени. Няма смисъл от излишно напрежение и разговори през медиите, проблемите се решават най-добре на масата на преговорите“, заяви кметът Здравко Димитров.
В срещата се включиха също ресорният заместник-кмет арх. Невена Балчева, Главният архитект Димитър Ахрянов и кметът на район „Южен“ Костадин Язов.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?