Следвайте ни

Изследвайте се за диабет безплатно от днес  

Безплатно изследване за диабет предлага хасковската болница. „МБАЛ - Хасково”  започва 3-седмична кампания, в която пациенти в рискови фактори, както и такива с вече диагностицирано заболяване могат да се прегледат. Част от рисковите фактори за захарен диабет са артериалната хипертония, затлъстяване, фамилна обремененост, както и повишени стойности на холестерол.

В рамките на акцията ще се извършат обучения и презентации пред пациенти и лекари.

Измерването на кръвна захар ще се извършва след предварително записан час  в „МБАЛ- Хасково” АД на тел: 038/ 606 732 в дните от 6 ноември до 8 ноември от 10 ч. до 12 ч. 

Измерването на кръвната захар  ще се провежда в Диабетния център в Първо вътрешно отделение при „МБАЛ - Хасково” АД в дните от 11 ноември до 15 ноември ще се измерват нивата кръвна захар чрез глюкомери.

Прегледи за „Диабетно стъпало“ ще се извършват след предварително записан час  в „МБАЛ - Хасково” АД на тел: 038/ 606 738 в дните от 6 ноември до 8 ноември от 10 ч. до 12 ч. Прегледи ще се провеждат в Хирургично отделение при „МБАЛ - Хасково” АД в дните от 11 ноември до 15 ноември.

Прегледи за „Диабетна полиневропатия“ ще се извършват след предварително записан час  в „МБАЛ - Хасково” АД на тел: 038/ 606 795 в дните от 6 ноември до 8 ноември от 10 ч. до 12 ч. Прегледи ще се провеждат в Неврологично отделение при „ МБАЛ- Хасково” АД в дните от 11 ноември до 15 ноември.

Захарният диабет е обменно заболяване, характеризиращо се с повишена кръвна захар (хипергликемия), която е резултат от нарушение на инсулиновата секреция, на инсулиновото действие или и на двете заедно.

Глюкозата или кръвната захар дава на тялото енергия, която му позволява да функционира правилно. Тя се набавя от попадналата в стомаха храна, съдържаща въглехидрати, които се разграждат до глюкоза. Чрез кръвоносната система глюкозата достига до всички клетки и органи, които се нуждаят от нея. 

Захарен диабет тип 1 се развива в млада възраст при лица с генетично предразположение под въздействие на външни фактори - стрес, вирусни инфекции и др. При него по-голяма част от панкреасните клетки, които произвеждат инсулин (бета-клетки), са унищожени. При него лечението с инсулин трябва да започне от самото начало.

Захарен диабет тип 2 се среща по-често след 40-годишна възраст и за развитието му влияят редица неблагоприятни рискови фактори каквито са прехранването, обездвижването, затлъстяването, стресът и употребата на някои медикаменти. При хората със захарен диабет тип 2 инсулинът, който панкреасът им произвежда, не може достатъчно добре да контролира повишените нива на кръвната захар. 

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

С какво се топлите тази зима?