Следвайте ни

Как световноизвестният Радо Янков стана идол за децата в Чепеларе?

Десетки деца тази зима ще се изявяват в състезанията за купа „Радослав Янков“ в ски центъра на „Мечи чал“ над Чепеларе. 29-годишният Радо Янков е може би най-младият спортист в света, на чието име има купа, която да се печели в истинска спортна битка.

Водещият в света сноубордист Радослав става известен в родния си град първо с пакости. Лепват му прякора Дивия, защото бил доста буен. „Правехме наистина големи лудории. Например трупали сме барикади от сняг и сме опъвали въжета през пътищата. Със ски и сноуборд съм прескачал автомобили. Правехме снежни преспи да си играем и така спирахме движението по улиците. Ала когато баща ми разбереше, ми загряваше здраво врата“, казва с усмивка Радослав.

Дивия някога Радо впечатлява чепеларци с упоритите си ежедневни тренировки - прави дълги преходи пеша и с колело до 30 километра за издържливост из баирите. След това следват упражнения за сила с щанги и други натоварвания. Третият етап е тренировки за баланс с ходене по въже, каране на колело на една гума и задържане върху специална надуваема топка с отворени и затворени очи. На по-късен етап тренира с маунтинборд по неравни повърхности на открито и с лонгборд по различни повърхности.

Това, което обаче смята, че го е изградило като човек и спортист, за да се превърне в пример за хлапетата, е фактът, че от малък е научен на трудолюбие. През лятото балирал слама и теглил трупи с трактора на баща си. Работил и по строежи, за да има джобни, когато поеме на състезания по света. И е убеден, че формулата на успеха се крие в труда и в умението да виждаш винаги положителното. А то, според него, е ключово, за да вървиш напред.

Уникалното е, че, докато се бори за Световната купа тази зима, около 100 деца - завладени от примера му, ще мерят сили в купа „Радослав Янков“. „Зад моят успех стоят усилията на редица хора, които дори няма как да изброя, толкова са много. Но те са обединени и около каузата ми - децата от поколението, което сега е в училище, да спортува професионално. И го постигаме. След като спечелих Кристалния глобус, с министъра на спорта Красен Кралев имахме разговор, в който той обеща да се създаде програма за подпомагане на треньорите и за подрастващите деца за всички сноуборд клубове в България. Благодарение на това от 4 години има 40 нови деца от 8- до 16-годишни в местния клуб на „Амерс спортс“, които тренират целогодишно сноуборд. Моят първи треньор Васил Милчев вече целогодишно се занимава с деца. Това е всъщност професионалното правене на нещата. Така се случват в чужбина и това е пътят за създаване на състезатели на високо ниво“, казва Радослав.

На 10 октомври той обяви с огромна радост във Фейсбук: „След толкова години отново ще има национален отбор юноши и девойки в сноуборд алпийските дисциплини и три от децата са от нашият отбор!".

„Такъв отбор в алпийските дисциплини е нямало от времето, от което аз бях на техните години“, подчертава Радослав. И добавя: „Явно съм добрият пример за всички деца".

Буйното някога хлапе признава, че е правил много грешки като малчуган. „Но възпитанието вкъщи, което получих - да оценяваш нещата, да дадеш, преди да искаш, ми помогнаха и в спорта, и в живота“, казва Радослав.

Носителят на Кристален глобус

Радо стана спортна звезда с впечатляващи постижения в две дисциплини - паралелен гигантски слалом (PGS) и паралелен слалом (PSL). Зае 21-о място на паралелен слалом и 25-о място на паралелен гигантски слалом на Олимпийските игри в Сочи през 2014 година. На 12 декември 2015 г. печели старт от световната купа по сноуборд в италианския град Кареца.

Последва спечелен старт в паралелния гигантски слалом, като зад него остават звезди в този спорт като Андрей Соболев и Вик Уайлд. След като завоюва и състезанието в Бад Гащайн и записа няколко класирания в топ 10, Янков грабна световната купа на FIS в сноуборд слалома. През 2016 г. Радослав Янков спечели големия Кристален глобус по сноуборд, който включва двете дисциплини - паралелен слалом и паралелен гигантски слалом. Триумфът с трофей в генералното класиране на Световната купа по олимпийска дисциплина в зимните спортове е първи в спортната история на България.

Следващата година пък грабна и приза, който е известен като малкия Кристален глобус в паралелния гигантски слалом.

В Чепеларе тези факти са повод за гордост за всеки жител на общината. Без Радо няма празник. Той обаче си остава скромен и силно съсредоточен в това, което предстои. Сега се готви за 13 старта на Световната купа. Изкара три лагера на сняг в чужбина - на глетчери, в закрита зала, а в момента тренира в Чепеларе.

„Не се натоварвам никога с очаквания, оптимално гледам да тренирам“, казва Янков. В същото време е като всеки млад родопчанин - помага на родителите си с всичко нужно в ежедневието в планината.

Петя Гайдарова

Кореспондент Смолян екип "регион"

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?