Следвайте ни

Здравко Димитров: Развитието на Пловдив трябва да продължи и аз ще съм неговият двигател

След 3 ноември всички оставаме само пловдивчани - хора, които обичат и работят за родния си град 

Ще управлявам честно и открито. За Славчо Атанасов може да е допустимо да заблуждава пловдивчани, но за мен не е!

Опонентът ми трябва да каже ясно чий партньор ще бъде в управлението - наш или на левицата 

 

- Тежка ли беше тази изборна кампания?

- Не е лека, но аз знаех това. Върху кандидатите за кмет има обществен натиск и сериозни очаквания. Като кандидат на ГЕРБ и на дясноцентристките избиратели нося огромна отговорност и тя се усещаше от първия ден, в който започнахме. Аз обичам да съм сред хора, общуването не ме изморява. Понякога човек губи малко енергия, но после се стягаш и продължаваш. Сега след първия тур съм в кондиция. Подготвям се за 4 важни години, в които ще имам много работа. Развитието на Пловдив трябва да продължи и аз ще съм неговият двигател. Никой няма да ни чака. Няма да имам политически меден месец или 100-те дни, както обикновено се смята за нормално.

- Обещахте ревизия на общината и на управлението на Иван Тотев? Ще я направите ли?

Пловдивчани се интересуват от днешния и от утрешния ден и аз усещам какво искат хората!

Ще има ревизия на състоянието на общината, на финансите и на всичко останало, защото това е важно, за да има нови 4 успешни години. Аз съм нов човек в общинската политика. Като такъв трябва да започна на чисто. “На чисто” значи да кажа ясно на хората какво е състоянието на община Пловдив в момента, в който поема управлението, ако получа доверието на хората. Така ще мога да бъда честен и открит към пловдивчани, нещо, което е най-важното - основният ми приоритет. Чрез проверката и анализа на ситуацията ще поискам от пловдивчани и обратна връзка. Хората имат право да знаят какво е състоянието на общината - какво добро е свършено, какви са пропуските и какво предстои в следващите години.

- Как четете вота на хората след първия тур на местните избори?

- В началото, преди два месеца, когато бе обявена кандидатурата ми, изследванията показваха, че основният ми опонент г-н Атанасов печели срещу мен с малко на евентуален втори тур. Той е популярна фигура в Пловдив и това беше нормално. С много работа, с поемане на ясни ангажименти и с искреност получих доверието на мнозинството пловдивчани. Разликата между мен и опонента ми е, че

той най-много иска реванш за личните си загуби и живее в собственото си политическо минало.

Аз гледам в днешния и утрешния ден. И наградата от победата ми ще бъде привилегията да работя за пловдивчани. Това доверие е спечелено, знам, че то е крехко, знам, че е в аванс и че трябва да го пазя. За разлика от опонента ми в балотажа никога няма да се извъртя, както той направи, когато беше кмет. И никога няма да предам доверието на пловдивчани.

- С кого ще управлявате, кои формации ще Ви подкрепят в Общинския съвет?

- Аз мога да създавам консенсус и съм убеден, че ще постигаме широки мнозинства по най-различни въпроси и гласувания в полза на Пловдив. Иначе основата е ясна - ново дясноцентристко управление. В него могат да участват системни политически партии с ясни ценности, например Демократична България и другите дясноцентритски формации, например “Съюз за Пловдив”, "Кауза Пловдив" и останалите. При определени обстоятелства формациите зад г-н Атанасов - ВМРО и НФСБ, които са партньор на ГЕРБ в правителството, също могат да участват в мнозинството, но не на базата на пазарлъци. Г-н Атанасов се обяви за мой основен опонент и опонент на ГЕРБ и това му печели част от привържениците на БСП и левицата.

Това не е честна позиция спрямо хората, защото ВМРО и НФСБ са част от управлението на ГЕРБ в национален мащаб!

За Славчо Атанасов може да е допустимо да заблуждава пловдивчани, но за мен не е! Затова, ако той и партиите, които го подкрепят, искат да участват в управлението на Пловдив, да са в мнозинството в Общинския съвет на Пловдив, ще трябва да ревизират част от политическите си позиции и да кажат на пловдивчани в крайна сметка, чий партньор са - наш или на левицата. Така е честно! Аз няма да допусна управление, което от самото начало е нечестно! Със сигурност не е честно да стоиш разкрачен между ГЕРБ и БСП и да заемаш само и единствено позиции, които са ти удобни.

 - Какво ще промените между първия и втория тур?

 - В сравнение с опонента ми аз съм нов човек в общинската политика. Бях областен управител, разбира се, но това не е изборна длъжност. Работата в областна управа ми помогна да видя част от недостатъците на общинската политика. Нося позитивна енергия и желание за постигане на политическо съгласие винаги когато то е възможно. В ежедневната си работа като кмет няма да деля опонентите си по политически цветове и партии, а ще се ръководя от това дали тяхната позиция по даден въпрос е полезна за Пловдив и за пловдивчани, или не е. Ако е, дори сегашният опонент може да ми бъде политически партньор. Предизборната кампания свършва. На 3 ноември и след това всички оставаме само пловдивчани - хора, които обичат и работят за родния си град.

В петте дни между двата тура на изборите съм фокусиран да обединя хората около общата ни цел -

нови 4 добри години за Пловдив. Това е по-важно от всичко останало.

Ще говоря с всички политически формации, които ще бъдат в Общинския съвет, но ще говорим по принцип. Няма да се пазаря за подкрепа. Пловдивчани са свободни хора и избират сами!

- В края на кампанията какво е по-важно за Вас - повече приемственост или повече промяна?

- Приемственост и ускоряване на развитието във всички сфери, където има свършена добра работа - продължаваме подобряването на инфраструктурата, на улиците и тротоарите. Трябва да намалим задръстванията и да подобрим организацията на движението в града. Продължаваме подобряването на грижите за децата и възрастните хора. Продължаваме да утвърждаваме Пловдив като европейско средище за култура. В образованието имаме традиции и потенциал и ще очаквам от всички заети в нея да дадат визията си за утвърждаването на Пловдив и занапред като град на образовани и знаещи хора. В областта на екологията трябва да направим сериозна промяна, в следващите години трябва да намалим замърсяването на въздуха. В сферата на спорта ще направим категорична промяна. Навсякъде, където можем, трябва да подобрим материалната база, като започнем със стадион "Пловдив".

- Кое е първото нещо, което ще направите в общината, ако бъдете избран за кмет?

- Да благодаря на всеки, който си е вършил добре работата и веднага да отворя общинското управление към пловдивчани. Ще пуснем в действие Приемна на кмета с изнесени приемни дни във всеки район. Една голяма промяна, която искам да направим, е районните кметове да имат повече свобода на действие, което значи да имат по-високи бюджети, за да могат да вършат повече работа за хората.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?