Следвайте ни

Адвокатката на Тотев оправя бакиите на общината и на две болници

Скъпоплатената юристка върви в тандем с Иван Тотев още от времето, когато той беше районен кмет на "Източен"

Адв. Емилия Петрова върви в тандем с Иван Тотев още откакто беше кмет на район "Източен". В мига, в който той бе назначен за областен управител, намери начин да продължи доброто сътрудничество с адвокатката. През 2011 година Областна администрация управлява проекта за реставрацията на Римския стадион, който е осъществен с подкрепата на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Въпреки че Областна администрация има достатъчно щатни специалисти, като външни консултанти срещу добри хонорари се наемат няколко познати лица - Радослава Ташкова, която да помага в осчетоводяването. Нейното възнаграждение в продължение на 15 месеца е по 800 лева, Амелия Гешева (настоящ зам.-министър на културата) пък е получавала по граждански договор 930 лева на месец. Старши юрисконсултът в областта Петър Касабов в ролята си на мениджър на проекта е взел общ хонорар от 14 000 лева. Припомняме, че през 2011 година минималната работна заплата е едва 270 лева. На този фон най-добре се е спазарила адв. Петрова, която за 1 година и 3 месеца работа по реставрацията на Римския стадион е заработила 20 500 лева, или по 1360 лева месечно (пет минимални заплати).

Това добро сътрудничество има дълбоки корени. Още от 2006 година дамата тъче на два стана - помага на младия кмет на "Източен" Иван Тотев да не сгафи с някоя буква в закона и върти делата на Окръжна болница. Според служители от "Източен" в някои месеци заработката на юристката на външен договор достигала 4000 лева.  

 

Заедно и в общината 

През 2014 година адв. Петрова успява да се пребори за голяма обществена поръчка в Община Пловдив, в която се търсят външни юридически услуги. Иван Тотев вече е кмет. А последните редакции в ЗОП са отворили широка вратичка за приближени хора. Законът вече позволява при определени условия възложителят да не провежда конкурс, а директно да покани хората или фирмите, с които иска да работи. Това е възможно при поръчки за  доставка на стоки или предоставяне на услуги на стойност между 15 и 60 хиляди лева. Така няколко десетки хиляди лева отиват без конкурс при трима адвокати - Емилия Петрова, Димитър Русев и Евелина Божикова. През 2015 година адв. Емилия Петрова отново е наета като външен юрист за 28 800 годишно.

 

Така и до днес

При 39 служители с юридическо образование на щат в общината в момента администрацията продължава да ползва външни услуги. Обяснението? Цитираме дословно отговора, който „Марица“ получи по Закона за достъп до информация през март месец т.г.: „Поради огромния обем от административни процеси и преписки, наличието на юристи и външни специалисти при вземането на решения е наложително. Назначените по трудово и служебно правоотношение юристи не са в състояние да обхванат целия обем от работа. С цел оптимална и ефективна защита интересите на общината в общинска администрация Пловдив има сключени договори с висококвалифицирани адвокати, с безспорен опит в общинското право“. Тези висококвалифицирани адвокати са трима доста добре познати - адв. Евелина Божикова, адв. Емилия Петрова и адв. Йордан Дамбулев.

 

Бившата Окръжна харчи 85 бона годишно за адвокати 

УМБАЛ "Пловдив" от години е в тежко финансово състояние и редовно бави плащанията към доставчици и партньори. Явно заради многото претенции на различни контрагенти бившата Окръжна се нуждае от правна помощ. Така за дълго време болницата си осигурява услугите на двама външни юристи - Тодор Кръстев и вездесъщата Емилия Петрова. Според днешния управител на УМБАЛ "Пловдив" Аргир Аргиров дамата работи за болницата още от 2005 г. Това е един от аргументите на управата на лечебното заведение да сключи договор точно с нея за 129 600 лева за абонаментно обслужване за тригодишен период през 2013 г. Или месечното <210> възнаграждение е 3600 лева. Процедурата е договаряне без обявление.

Тъй като сключването на договор за предоставяне на услуга от даден юрист е свързан с избор, който се извършва с оглед на личността, качествата и уменията на юриста, законодателят е предвидил хипотеза в ЗОП и чл. 90, ал. 1 регламентира възможността всеки възложител да може да избере юриста, на ко​гото да се довери, аргументират се от УМБАЛ "Пловдив". В това отношение адв. Петрова получава висока оценка не само от ръководството на болницата, на медицинския персонал и на пациентите, но и от контрагенти на лечебното заведение, се казва в обосновката към избора <210>. Година по-късно обаче болницата, начело на която вече е доц. Георги Йорданов, обявява нова поръчка за правно обслужване - този път за 60 месеца срещу 216 000 лв., или отново по 3600 на месец. Печели я бившият общински съветник от БСП Тодор Кръстев.

Така за две години, от 2014-а до 2016-а, болницата плаща по 7200 лева месечно за правна помощ, разделени наполовина между Кръстев и Петрова. Договорът на Кръстев из​тече наскоро, но според източници на "Марица" в момента се подготвя нова обществена поръчка. След завръщането на Аргир Аргиров като управител в УМБАЛ "Пловдив" отново се появява и неуморната Емилия Петрова. Този път услугите <210> са на граждански договор с по-скромна сума - между 1500 и 2000 лв. на месец. 

 

Неуморима

Името на адв. Емилия Петрова тази година се среща и в публикуваните документи по обществени поръчки на МБАЛ "Свети Пантелеймон". Тя участва в комисията, която разглежда документацията на кандидатите за доставка на лекарства. Според доскорошния управител на общинската болница доц. Петко Недев дамата е имала граждански договор и в това лечебно заведение. Наета е, защото била голям експерт в материята и имала опит в правното обслужване в областта на медицината. Недев не можа да си спомни на каква стойност е бил договорът на Емилия Петрова, която явно е един от най-ценните кадри на местната власт в Пловдив.  

 

 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?