Безценно за младите футболисти! Най-важните принципи в храненето на звездите

Доменико Тедеско е от най-младата вълна перспективни футболни треньори. Роденият в Италия и прекарал почти целия си живот в Германия специалист е само на 34, но вече бе начело на клуб от Бундеслигата.

Тедеско изкара почти два сезона в Шалке, извеждайки "кралскосините" до второто място в дебютната си кампания в Гелзенкирхен. В средата на миналия месец пък бе привлечен от руския гранд Спартак Москва и от него се очакват добри резултати.

Младият наставник е с широк кръгозор и обръща внимание на всичко - физическа подготовка, тактика и т.н. Важна част от всекидневната му работа е и хранителният режим на футболистите му, разкрива Спорткафе.

"Много ми харесва боршът, който се приготвя в Тарасовка (базата на Спартак). Като цяло руската кухня е прекрасна. Започвайки от самолет още когато летях за Русия до всеки ресторант, в който влизам, всичко е супер! По-добре е от Италия", радва се треньорът. Тедеско може и да си угажда, но категорично не позволява своеволия с храненето на футболистите на московчани.

А подобна е ситуацията в почти всички съвременни клубове, в които работят редица диетолози.

Те внимателно подбират продуктите и изготвят менюто на спортистите. Понякога се уповават на общоприети хранителни стандарти, но не са малко и тези, които си позволяват експерименти. Разбира се, всеки диетолог има личен опит и собствено мнение за определени храни, но като правило в повечето случаи мненията на експертите по основните теми съвпадат.

Като процент количеството на мазнините на един футболист не трябва да надвишават 10-12% от общото му телесно тегло. Ако тази норма бъде надвишена, се намалява скоростта му, а излишният товар се отразява зле на гръбначния стълб и ставите.

За сравнение: обикновеният човек консумира около 2400 калории на ден, докато професионалният играч трябва да приема 3000-3500 при стандартни натоварвания, а при пикови (обикновено през първата седмица на тренировъчните лагери) този брой достига до 5000 калории.

Когато се подготвя менюто, се взимат предвид следните хранителни вещества в храната:

Протеини. Количеството за професионален футболист трябва да бъде приблизително 2,3 г на 1 кг тегло, като около 60% от тази норма се набавя от животински продукти. Добър вариант са говеждото месо, пилешкото, яйцата, рибата и млечните изделия. За набавянето на протеини в организма могат да се приемат и различни зърнени храни, боб, ориз или картофи (за предпочитане печени).

Мазнини. И при тях също е желателно да бъдат от животински произход (поне 70%). За 1 кг тегло на ден трябва да се приемат 1,8 г мазнини. Именно те са основният източник на енергия, така необходима при интензивни физически натоварвания. Мазнините са главно в млечните продукти (сметана, мляко, масло и др.), ядките и различните масла (фъстъчено, ленено, сусамено).

Въглехидрати. Тук случаят е малко по-специален, тъй като няма общоприети норми за дневния прием на въглехидрати от спортистите. Струва си обаче да се каже, че въглехидратите от някои хранителни продукти навлизат в тялото постепенно, а  други - моментално. Различните зърнени храни, тестени изделия, зеленчуци и плодове с ниско съдържание на захар са идеални за постепенна асимилация. Но ако трябва незабавно да повишите нивото на въглехидратите в тялото, тогава е достатъчно просто да изпиете чаша сладък чай. Обикновено се прибягва до това веднага след интензивна тренировка, за да се възстановят силите на състезателя.

Разбира се, всеки професионален отбор има свое собствено меню, което зависи не само от възгледите на диетолозите и треньора. Самите футболисти играят важна роля при съставянето му, защото в много клубове има чужденци, чиито хранителние навици могат да са коренно различни спрямо тези на местните.

С ясното съзнание, че във всеки тим си има своите специфики, ви предлагаме едно примерно меню за футболисти:

Закуска - 30% от дневния прием на калории. Може би най-важното хранене, защото тялото на спортиста сутрин трябва да получи голямо количество хранителни вещества, които ще бъдат изразходвани малко по-късно по време на тренировъчния процес. Обикновено футболистите приемат зърнени храни, яйца, пълнозърнести печива и натурални сокове за закуска;

Обяд - 40% от дневната норма. Не по-малко важно хранене от закуската. За обяд готвачите сервират различни супи, протеинови храни, плодове и зеленчуци;

Следобедна закуска - 10%. На пръв поглед това е леко и напълно незадължително хранене, но всъщност играе много важна роля за възстановяването на спортистите. Приемат се плодове и зеленчуци, различни млека, а също и натурални сокове;

Вечеря - 20% от дневната норма. Нали знаете старата мъдрост: "Изяж закуската си сам, споделия обяда с приятел и подари вечерята на врага си". Това хранене е не по-малко важно от останалите, но основното е да не се прекалява с калориите. Тялото на спортиста се възстановява през нощта не благодарение на храната, а на съня. А както е известно, насън храносмилането се забавя и е желателно храната да е усвоена преди лягането, тъй като в противен случай могат да се появят стомашни проблеми. На вечеря е добре да се приемат малки порции тестени изделия (например - паста), плодове и зеленчуци, както и напитки без захар.

През целия сезон на професионалните футболисти е строго забранено да употребяват газирани напитки, чипс и бисквити, пържени храни, сладки кремове и, разбира се, алкохол (въпреки твърденията, че малко бира или вино не са противопоказни).

Диетата на играчите се променя в деня на мача и към горните табута се добавят следните храни: семена и ядки, различни масла, подправки, бобови растения, а също и някои видове месо. Най-предпочитани са задушените зеленчуци с пуешко, пилешко или риба, обезмаслени млека и натурални сокове.

Графикът на звездите във футбола е убийствен, но все пак и те имат периоди през годината, в които се отдават на почивка и кулинарни изкушения. Често отпускането води до натрупването на излишни килограми и глоби, когато се завърнат по клубовете си и нормалното си ежедневие. Но какво да се прави? Както обичаме да казваме - и те са хора.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?