4020

Диета с високо съдържание на фибри и ферментирали храни предотвратява възпалителни заболявания

Неотдавнашно изследване, публикувано в Nature MedicineTrusted Source, подчертава бързото въздействие, което промените в хранителния режим могат да окажат върху имунното и метаболитното здраве.

Урбанизацията и повишената достъпност на преработени храни в Африка променят начина на хранене, като много хора изоставят традиционната си диета в полза на западния стил на хранене.

За да проучат ефектите от тази промяна в начина на хранене, изследователи от Медицинския център на Университета Радбуд и Християнския медицински университетски колеж Килиманджаро изследват въздействието върху здравето на клетъчно ниво.

Техните открития показват, че само 2 седмици приемане на западна диета вместо традиционна африканска диета може да доведе до повишено възпаление, отслабени имунни реакции и нарушени метаболитни пътища, свързани със заболявания, свързани с начина на живот, пише Medical News Today.

За разлика от това преминаването от западна диета към традиционна африканска диета или консумацията на традиционни ферментирали напитки може да има противовъзпалителни ползи.

Макар че са необходими още изследвания, тези резултати подкрепят идеята, че хранителните режими, основани предимно на растително наследство - като традиционните африкански, средиземноморски и латиноамерикански диети - могат да подобрят здравето и да намалят риска от заболявания, свързани с начина на живот.

В това рандомизирано контролирано проучване участват 77 здрави млади мъже на средна възраст 26 години, живеещи в района на Килиманджаро в Северна Танзания.

Изследователите оцениха първоначалните хранителни навици чрез три 24-часови хранителни дневника, записани в непоследователни дни, като един дневник беше специално събран по време на фестивал или уикенд.

Те провеждат проучването с три групи, като им осигуряват ежедневно хранене:

23 мъже от селските райони, които обикновено се хранели по традиционен за Килиманджаро начин, били прехвърлени на западен начин на хранене за 2 седмици.

22 мъже от градовете, които обикновено са се хранили по западен начин, са преминали на традиционна диета в Килиманджаро за 2 седмици

22 мъже, които обикновено са се хранили по западен начин, са добавили към диетата си Mbege, традиционна ферментирала напитка, приготвена от банани и просо, за 1 седмица.

Изследователите накарали петима участници от всяка от първите две групи да се придържат към обичайния си хранителен режим, за да се елиминират всякакви външни фактори, влияещи върху резултатите.

Кръвните проби са взети в три ключови момента: в началото на изследването, непосредствено след 2-седмичната диетична интервенция или 1-седмичната интервенция с ферментирала напитка и отново 4 седмици след края на интервенцията.

Основната цел е била да се изследват промените в имунното и метаболитното здраве на участниците, като се акцентира върху функцията на имунната система, маркерите за възпаление в кръвта и различни метаболитни процеси.

Окончателният анализ на изследователите включва само висококачествени проби, които отговарят на определени стандарти. Резултатите са коригирани за фактори, включващи възраст, индекс на телесна маса и нива на физическа активност.

Резултатите им показват, че преминаването от традиционна африканска диета към западна диета за 2 седмици нарушава ключови метаболитни пътища, свързани със заболявания, свързани с начина на живот.

Оказало се също така, че то предизвиква противовъзпалително състояние, включващо бели кръвни клетки, възпалителни протеини в кръвта и промени в генната експресия.

Освен това имунните им клетки станали по-малко ефективни в отговора на патогени.

В обратната посока, преминаването от западна диета към традиционна африканска диета, основана предимно на растителна основа, или консумацията на ферментиралата напитка води до предимно противовъзпалителни ефекти, включително намаляване на възпалителните маркери.

Определени имунни и метаболитни промени остават четири седмици след интервенцията, което предполага, че дори краткосрочните промени в храненето могат да имат някои трайни ефекти.

Това проучване може би е първото задълбочено изследване на здравните ефекти, свързани с традиционната африканска диета.

„Предишни изследвания са се фокусирали върху други традиционни диети, като японската или средиземноморската диета“, казва в съобщение за пресата авторът на изследването д-р Кийрин де Маст, интернист-инфекционист от Медицинския център на университета „Радбуд“

Анкета

Трябва ли да бързаме към еврозоната?