3906

Вкусно и лековито! Менюто на Петър Димков: Природен лек за здраве и дълголетие

Рецептите на Димков – здраве, вдъхновено от природата. Какво слагаме в чинията си и как храната става лекарство

 

Петър Димков, известен като един от най-големите български народни лечители, отдава особено значение на храненето като ключов фактор за поддържане на добро здраве. 

Според него, включването на определени храни в ежедневното меню може значително да подобри физическото и психическото състояние на човек.

Народният лечител откроява основно 10 храни, които често се срещат в българската кухня. А ако ги консумирате, то по думите му ще сияте и ще се радвате на завидно здраве.


 

Препоръчителни храни според Петър Димков:


Нахут: Богат на протеини и фибри, нахутът подпомага храносмилането и осигурява дълготрайна енергия.


Моркови и ряпа: Тези кореноплодни зеленчуци са източник на витамини и минерали, които укрепват имунната система и подобряват зрението.


Кромид лук: Известен със своите антибактериални свойства, лукът подпомага сърдечно-съдовата система и регулира нивата на кръвната захар.


Ориз: Лесно смилаем и богат на въглехидрати, оризът е основен източник на енергия за организма.


Малини, ябълки и пъпеш: Тези плодове са богати на антиоксиданти и витамини, които подпомагат детоксикацията и подобряват кожата.


Орехи: Съдържат полезни мазнини и омега-3 мастни киселини, които подпомагат мозъчната функция и намаляват възпаленията.


Картофи: Добър източник на калий и витамин C, картофите подпомагат мускулната функция и имунитета.


Кисело зеле: Богато на пробиотици, то подобрява храносмилането и укрепва чревната флора.


Кисело мляко и сирене: Тези млечни продукти са източник на калций и протеини, необходими за здрави кости и мускули.


Магданоз: Съдържа витамини A, C и K, които подпомагат зрението, имунната система и кръвосъсирването.


Освен тези храни, Димков препоръчва и консумацията на вишни, които подобряват храносмилането, и праз лук, богат на витамини B и C, който действа благоприятно при чревни и бъбречни заболявания. 

Пресните и кисели краставички също са полезни за регулиране на храносмилането, а гроздето е ценен източник на минерали, подпомагащи сърдечната и нервната система. Динята пък е известна със своето благоприятно действие върху бъбреците.

Анкета

Трябва ли да бързаме към еврозоната?